Növénytermesztés

2020.02.16. 15:00

Elvetheti a karácsonyi bejglibe valót

Ha szeretnénk mákot termelni, akkor annak itt van lassan a vetési ideje.

A mák, amikor a növény virágba borul

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Nagyszüleink úgy mondták: a tavaszi mákot még hóra vetik, vagyis állították, hogy, ha február közepén, végén a hóra kiszórjuk a mák magokat, akkor is lesz belőle termés. Tény, hogy a mák jól bírja a hideget ültetéskor, így az első mag, ami szabad földbe kerül, az éppen a karácsonyi bejglibe való tölteléké.

Ugyanoda ne

Manapság egyre kevesebben ültetnek a kertjükben mákot, aminek egyrészt az az oka, hogy más, hasznosabb, kedvesebb növényt részesítenek előnyben helyette, amikor a „helyet kiosztják” a vetési tervnél. Ugyanakkor a mákos ételek sem olyan kedveltek ma már, mint régen, sok családban csak a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódva készül ilyen töltelékkel bejgli, vagy kalács. Pedig érdemes próbálkozni vele, mivel pedig júliusra leérik, így a helyére másodvetésben még ültethetünk.

A növény fajtától és a környezeti tényezőktől függően 80-150 cm magasra is megnő. Kezdetben nagy kékesderes leveleket nevel, majd az elágazó szárral együtt jelennek meg a szárlevelek is. Virágai elérhetik a 10 cm-es átmérőt is, de alakjuk és színük fajtától függően változó.

A talajra igényes, ennek ellenére, a legkülönbözőbb talajokon termeszthetjük. A legjobb hozamot a meleg fekvésű helyeken, jó vízgazdálkodású, középkötött talajokon adja. Ugyanarra a helyre 3 éven belül ne ültessük, mert nagyon rossz az „öntűrő” képessége, a betegség és kártevők is fokozott mértékben jelentkeznek.

Ősszel a területet mélyen ássuk fel és gereblyézzük is el, mert tavasszal az apró mag elvetéséhez szükséges aprómorzsás talajt így tudjuk a legkisebb vízveszteséggel előkészíteni. Februárban, amikor a talajra már rá lehet menni, vethetjük is. A sűrű vetés elkerülésére a vetőmagot valamilyen töltőanyaggal – például sárgarépa maggal – keverve vessük, vagy használjunk vetőszalagot. Nagyon sekélyen takarjuk, mert fényre csírázik. A magvak 1 fok felett már erednek, ezért a vetés után két héttel már megjelennek a csíranövények. Három-négyleveles korban 10-15 cm tőtávolságra ki kell egyelnünk. Következő egyeléskor alakítsuk ki a 20-25 cm-es tőtávolságot.

Nem átültethető

Az egyelés után kapáljuk meg. Hosszú karógyökeret fejleszt, 50-90 cm mélyen is lehatol a talajba, így locsolni nem szükséges. Épp a hosszú karógyökerek miatt nem is nagyon lehet átültetni. Vetéskor ezért fontos, hogy ritkásan vessük.

A mákot júliusban aratjuk, mikor a tokok fala már merev, sárgásszürkére színeződött, és bennük a magvak rázáskor zörögnek. A tokot levágjuk, összegyűjtjük, majd felhasítjuk és kiszórjuk belőle a szemeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában