Összetartás

2020.02.21. 19:00

Együtt mozdult test és lélek

A Lévayban megrendezett Lélekmozgató program célja az érzékenyítés volt.

Tajthy Ákos

Boccia, bomba, ülő röplabda és egy érzékenyítő akadálypálya – ezeket próbálhatták ki a Lévay József Református Gimnázium tizedikes diákjai a Sályi Mozgásjavító Általános Iskola diákjaival közösen péntek délelőtt.

A Lélekmozgató című programmal a református oktatási intézmény a magyar parasport napjához csatlakozott, melyet idén február 22-én már harmadik alkalommal rendeznek meg hazánkban. A dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970. február 22-èn alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja.

Sípos Tamás Norbert, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon nevelési igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, az intézmény nagy hangsúlyt fektet arra, hogy növendékeik elsajátítsák, hogyan viselkedjenek fogyatékkal élő embertársaikkal.

- Tizedik évfolyamon tanuló diákjaink eddig is kapcsolatban voltak sérült emberekkel, hiszen diakóniai szolgálat keretében választhatták helyszínként a MÁON Református Szeretetotthont. Ilyen értelemben tehát megismerkedhettek azzal, hogy vannak olyanok, akiket másmilyennek teremtett az Isten, viszont fontosnak tartottuk azt, hogy más közös programok során is találkozzanak velük. Ezek a sportprogramok azért nagyszerűek, mert tanulóink egyrészt megismerhetik ezeket a sportágakat, másrészt megláthatják azt, hogy nincs olyan sok különbség köztük és a fogyatékkal élő embertársaik között, hiszen mozogni, sportolni, küzdeni és jó eredményeket elérni mindenkinek egyforma élmény – mondta az igazgatóhelyettes.

Vegyes csapatok

Pongráczné Vályi Nagy Tünde, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő nevelést, Oktatást végző Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Sályi Mozgásjavító Tagintézménye

Sályban mozgásnevelője elmondta, intézményükben összesen kilencven mozgáskorlátozott és súlyosan, halmozottan fogyatékos diák tanul, közülük tizennyolc tanuló huszonegy segítővel érkezett pénteken a Lévayba. A rendezvényen az egészséges és a fogyatékkal élő növendékek vegyes csapatokban sportoltak.

- Az ilyen és ehhez hasonló érzékenyítő programoknak éppen az a lényege, hogy az ép, egészséges diákok átélhessék, megtapasztalhassák, hogy milyen nehézségekkel, milyen küzdelmekkel élnek a fogyatékos társaik, mi az, ami nehezíti, akadályozza az ő életüket. Bízunk benne, hogy a Lélekmozgató programok eredményeképpen segítő kezet tudnak majd nyújtani az egészséges diákok sérült társaiknak, ha később az életben olyan helyzetbe kerülnek, hogy erre szükség lesz – tette hozzá.

(A borítóképen: Magyar parasport napja a Lévay Sportközpontban | Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában