NÖVÉNYTERMESZTÉS

2020.02.01. 15:00

Egyszerűen: nem kellenek különleges berendezések

Télen is szaporíthatunk növényeket, és még csak nem is bonyolult.

Horváth Imre

Levelesedő növények

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

A fásdugványozás egyszerű szaporítási mód, különleges berendezések nélkül. A zöld- illetve hajtásdugvánnyal szemben lényegesen egyszerűbb. Nem kell a párásításra ügyelnünk. Leegyszerűsítve, a levágott vesszőket elduggatjuk, ősszel a végleges helyükre ültetjük.

Télen szedhető

Fásdugványokat a nyugalmi időszak kezdetétől – lombhullástól – egészen rügypattanásig szedhetünk. Ezeken a dugványokon nincs párologtató levélfelület, ezért kezelésük egyszerűbb, mint a hajtásdugványoké. Szaporíthatjuk így a díszfákat, díszcserjéket, bogyós gyümölcsöket, melyek beérett vesszői alkalmasak a dugványozásra.

Korán, az ősz kezdetén szedjünk dugványnakvalót azokról a fajokról, melyek rügyei tavasszal korán fakadnak, például: bodza, ribiszke, egyes díszfák. A később kihajtókat, például tamariska, jezsámen, akár márciusban is szedhetjük dugványozásra.

Könnyen és jól gyökeresedik a fűz, a nyár, a tamariska, jezsámen, ribiszke és díszribiszke.

Az ezekből szedett hajtásokat a vessző aljától a csúcsig felhasználhatjuk dugványozásra. A nehezebben gyökeresedőknél a vessző középső része alkalmas a dugványozásra. Válasszunk erős, egészséges, egyenes fás hajtásokat.

A szedett vesszőt 20-25 centiméter hosszú darabokra vágjuk. Kezeljük külön a vessző középső, alsó és felső részéből vágott dugványokat. A dugványok alját a rügy alatt 2-3 milliméterre ferdén vágjuk le.

A gyökereztetés a szabadföldi dugványiskolában történik. Jelöljük ki a sorokat, ásóval nyissunk rést, és a dugványokat ezekbe a résekbe tűzdeljük úgy, hogy a felső 1-2 rügy marad csak a talaj felszíne fölött. Fontos, hogy utána lábbal tömörítsük a talajt, vagyis a dugványunk teljes hosszában érintkezzen a földdel. Ezután 10-15 centiméter magasan feltöltögetjük, hogy ne száradjanak ki a dugványok. Takarhatjuk a dugványokat lombbal, fóliaalagúttal, de vékony, fekete fóliával is. Nagyon fontos, hogy a gyökeresedésig ne száradjon ki a talaj. Ha télen a lefagyás miatt a fagy felemelte a talajt, lábbal nyomkodjuk vissza.

Gyökeresen jó

A rügyek tavasszal kihajtanak, hajtásnövekedés azonban csak a begyökeresedett dugványoknál lesz erőteljes. Júniusban a gyökértelen fásdugványok hajtásai elpusztulnak, ekkor szedjük ki őket. A begyökeresedett példányok azonban erőteljesen hajtanak. Felszedésükkor legyünk óvatosak, ne sérüljenek a gyökerek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában