kátyúkár-bejelentés

2020.02.08. 18:00

Egy nagy kátyú volt a ludas

Hét autó is megsérült az M30-as autóút Sajó fölött átívelő hídján.

Szaniszló Bálint

Forrás: Illusztráció

Fotó: Kozma István

A dilatációnál szakadt ki az útból egy jókora darab az aszfaltra, majd a kialakult gödörbe néhány perc alatt többen is belehajtottak, és sorra álltak félre a hídon. Megsérült az autók eleje, alja, kipufogója, kereke. Két autó ütközött is, amikor a külső sávban haladó még épp észrevette az úthibát, s belement a belső sávban haladó autóba.

Télen előfordulhat

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a téli időszakban a gyakori fagyási és olvadási ciklusok nyomán, a mostanihoz hasonló időjárási körülmények között könnyebben és gyorsabban alakulhatnak ki burkolat­hibák.

Az M30-as autópálya kérdéses szakaszán a Sajó feletti hídon a dilatációs szerkezet mellett alakult ki hiba. Amint erről tudomást szereztek, emődi mérnökségük szakemberei haladéktalanul ideiglenes javítási munkákat végeztek, majd szerdán meleg aszfalt felhasználásával újabb beavatkozást folytattak, hogy a biztonságos közlekedés feltételei adottak legyenek ezen a szakaszon is. Az előírásoknak megfelelően a gyorsforgalmi utakon naponta kétszer végeznek útellenőrzést, az ekkor tapasztalt és feltárt beavatkozási igényeket ütemezetten, folyamatosan elvégzik a szakembereik.

A jogszabályi előírások szerint kátyúkár-bejelentést az adott út kezelőjénél tehetnek a közlekedők. A Magyar Közút Nzrt. kezelésébe tartozó utakra vonatkozóan a https://internet.kozut.hu/ugyfelszolgalat/karigeny-bejelentes/ címen jelenthetik be kárukat az autósok. Minden esetben a károsultnak kell igazolnia, hogy a kár ott és úgy következett be, ahogy ő bejelenti. Pontosan le kell írnia, hol, mikor, mi történt, fényképet készítenie mind a kárt okozó burkolathibáról, mind a sérült gépjárműről. Csatolhat tanúnyilatkozatot is, illetve rendőrségi helyszínelés esetén a rendőrségi iratot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában