Szülői pánik

2020.02.09. 19:30

Beteg a gyerek: Segítség! Mit tegyek?

A határozottság a legfontosabb. A szülői pánik a gyermekre is átragadhat.

Novák Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Csecsemők és kisgyermekek vészhelyzete esetében egyből a mentőket kell hívni, mert ők már a telefonban is segítik a szülőt.

– Az eseteink negyven százalékában valamilyen légzészavar, harminc százalékban görcsroham, a további húsz-harminc százalékban valamilyen trauma, baleset vagy mérgezés miatt hívnak minket – tájékoztatott Leskó Diána kivonuló mentőtiszt, egyben a Mentőszolgálat Észak-Magyarországi Régiójának kommunikációs munkatársa. – Traumánál a legtöbb esetben égési sérülésről van szó.

Mit és mikor?

Tipikus esetekkel kapcsolatban kérdeztük a mentőtisztet. Azt tudakoltuk, hogy mit tehet a szülő annak érdekében, hogy segítsen egy baleset esetén. A szakember hangsúlyozta: a szülő őrizze meg a hidegvérét, azzal segít a leginkább. A határozottság is fontos, mert ha pánikhelyzet alakul ki, akkor a szülő még azt sem tudja elmondani a mentőknek, hogy pontosan mi a probléma, hogyan történt a baleset. Nem is beszélve arról, hogy a szülők reakciója ráragad a gyermekre is.

– Görcsroham esetében nem szabad lefogni a gyereket, ne nyúljon senki a szájába, és ne adjunk neki semmit szájon át – taglalta a mentőtiszt. – Amennyiben diagnosztizált epilepsziabetegsége van, akkor kúpot fel lehet helyezni a végbelébe. A feje alá helyezzünk párnát vagy pokrócot, hogy ne törje össze magát. Amennyiben a szülő lélekjelenléte engedi, mérje, hogy pontosan mennyi ideig tart a roham, illetve nézze azt is, hogy melyik végtagokat érinti. Ez sokat segíthet a későbbi diagnosztizálásban. A görcsrohamot jellemzően követi néhány perces eszméletvesztés, ekkor szabad csak oldalra fordítani gyermeket.

Elővigyázatosság

– Égési sérülés esetében nagyon fontos, hogy amíg a mentő megérkezik hideg, folyó vízzel 15-20 percig hűteni kell a területet. Ne rakjunk rá semmit, ne is kenjük be semmivel a sérült területet, mert az csak elfertőződéshez vezethet.

Elővigyázatossággal nem csak az égési sérülések előzhetőek meg. Leskó Diána említette, hogy gyógyszereket gyakran cukorkáknak nézik a gyerekek. Volt olyan eset, amikor a testvérek orvososat játszottak és a nagy testvér a kisöccsének beadott két szemet a nagymama vérnyomás-gyógyszeréből, de előfordult, hogy a gyerekek az adventi asztaldíszről leették a színes bogyókat. Minden esetben gyomormosás lett a „játék” vége.

Idegen test a légútban

– Amikor a gyerek váratlanul köhögni kezd vagy fullad, mindig merüljön fel a gyanú, hogy idegen test kerülhetett a légútba. Ha szemmel jól látható és biztosan meg lehet fogni, akkor óvatosan megpróbálhatja kivenni a szülő, de minden egyéb esetben öt háti és öt mellkasi lökéssel kell eltávolítani, vagy köhögésre kell ösztönözni a gyereket. Hangsúlyozom azonban, hogy először minden esetben a mentőt kell riasztani – zárta szavait Leskó Diána.

Lázcsillapítás, folyadékpótlás

Hányás, hasmenés, fülfájás, kötőhártya-gyulladás és a kiütések is gyakoriak.

– A legfontosabb, hogy a gyermek lázát mindenképpen csillapítani szükséges – mondta dr. Zsúdel Tamás, az orvosi ügyeletet üzemeltető Pannon Paramedic Kft. ügyvezetője. – A lázcsillapítók nagy része recept nélkül is kapható a gyógyszertárakban. De amennyiben nincs otthon, vagy nincs lehetőség a gyógyszertárba menni, akkor nagyon hatékony a vizes borogatás is. A szülők mindenképpen próbálják meg levinni a fenti módszerek valamelyikével a lázat. Amikor ez nem sikerül, akkor egyből hívják az ügyeletet. Ha sikerül levinni a lázat, akkor nem szükséges az éjszaka közepén az ügyeletre szaladni, elég másnap reggel felkeresni a házi gyermekorvost.

A köhögések és orrfolyások hátterében általában vírusfertőzések állnak, itt is elsődleges a lázcsillapítás, amennyiben lázzal jár a betegség. Amikor láztalan a gyermek, akkor a csecsemőknél az orrváladék leszívása elegendő lehet. Köhögéseknél köptető vagy köhögéscsillapító alkalmazása segíthet, attól függően hogy váladék is ürül a köhögéssel, vagy csak száraz, úgynevezett ugató a köhögés. Amennyiben nincs láz, ezekben az esetekben is elegendő, ha másnap felkeresik a házi gyermekorvost. Hányás, hasmenés esetén a kiszáradástól kell óvni a gyerekeket, fontos hogy folyamatosan itassuk őket: lassan, kortyonként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában