Ökopszihológia

2020.01.24. 17:00

Új kórkép született, a neve: klímaszorongás

Az ökológiai válságra adott emberi reakciókat és megváltoztatási lehetőségeit vizsgálja az ökopszichológia.

Detzky Anna

Forrás: Illusztráció

A környezettudatosság egyelőre csak szigetszerűen terjedt el néhány csoport gondolkodásában. A pszichológia egy új ága, az ökopszichológia foglalkozik vele, hogy mi akadályozza, hogy az emberek vélekedésében és viselkedésében drasztikus változás következzen be e téren.

– Léteznek olyan újszerű pszichológiai jelenségek, például a klímaszorongás, vagy ökogyász, amelyek csak az ökológiai válsággal összefüggésben érthetők meg. A pszichológia nagyon sokáig nem vette figyelembe, hogy ugyanúgy, ahogy a társas közegben vannak kritériumai a normális viselkedésnek, a természeti környezetben is léteznek ezek a normák. Az ökopszichológia abból indul ki, hogy a környezetünk negatív megváltozása hatással van az emberi pszichikumra – magyarázta a téma szakértője, Kőváry Zoltán Ernő pszichológus, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának habilitált egyetemi docense.

Terápiás lehetőségek

– Nagyon érdekes paradox jelenség, hogy az emberek tudják, hogy mit kellene csinálniuk ahhoz, hogy megállítsák a nagyfokú környezetszennyezést, de mégsem teszik. A pszichológia csoportdinamikai és egyéni szinteken is keresi rá a választ, hogy mi váltja ki ezt a társadalmi szintű tagadást. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a természetkárosító magatartás, vagy a klímaszorongás merül fel problémaként terápiában is. A szorongás egyébként önmagában nem kóros, csak akkor, ha a mindennapi életet akadályozza. Még nincsenek kiképzett specialistáink erre, de egy a környezeti témák iránt érzékeny szakember képes kezelni a kérdést – mondta az egyetemi oktató.

Helyes kommunikáció

Közösségi akciók szervezésében a szociálpszichológia segíthet.

– A környezetvédő mozgalmak sokszor úgy próbálnak változást elérni, hogy drasztikusan konfrontálnak és bűntudatot keltenek. A pszichológiának nagyon régi tapasztalata, hogy ez a stratégia nem vezet változáshoz. A fölösleges fogyasztástól oda kellene eljutnunk, hogy az ember és a természet kölcsönhatásban él egymással. Ha a zöld mozgalmak a pszichológiai kutatások eredményeit figyelembe véve változtatnak a kommunikációs stratégiájukon, akkor apró lépésenként haladva eljuthatunk ide – hangsúlyozta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában