Változókor

2020.01.21. 17:00

Szárazzá válhat a bőre, és könnyen kipirosodik

A menopauza idején jelentkező bőrproblémák könnyen kezelhetők.

Pap Gyula

Az arcpakolás csodákat tehet

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A változókor, azaz a menopauza első tünetei, például a hőhullámok és az alvás­zavar, már a 40. életévtől mutatkozhatnak, de a 40-es évek végén, 50-es éveik elején minden nőt elérnek.

A menopauza összetett folyamat, észrevehető változásokat okozhat a testben, a bőr és a haj szerkezetében, melyekre érdemes előre felkészülni – írja a szobeczki.hu bőrgyógyászattal és kozmetikával foglalkozó oldal.

– Kezdetben jó, ha tudjuk, hogy a petefészek-funkció csökkenése hormonális egyensúlyhiányt okoz, amely befolyásolja a bőr természetes biológiai folyamatait. A hosszabb sejtregenerálódási idő, a dehidratáltság, a kollagénvesztés és az elasztikus szálak irányváltása frusztráló változásokhoz vezetnek a bőr minőségében. Frusztráló, de nem javíthatatlan változásokhoz – fejti ki dr. Dobozy Enikő szakorvos.

Első tünetek

Az első tünetek, melyek a hormonszint változtatásával hozhatók kapcsolatba, a szárazság, amikor a bőr durva, néha viszket és tompa fényűvé válik. Az elvékonyodás során több, mélyebb ránc jelenik meg, különösen a szemek és az ajkak környékén, a sebek hosszabb ideig gyógyulnak. A bőr gyakran irritált, kivörösödik és érzékennyé válik, ezért a bőrápolással kapcsolatos döntéseket óvatosabban kell kezelni. A meglévő bőrproblémák súlyosbodhatnak vagy újak alakulhatnak ki az alacsonyabb nőihormon-szintnek köszönhetően (akné). Az UV-sugárzás jelei, például májfoltok jobban látszanak. Ebben az időszakban valószínűleg megtapasztaljuk a túlzott napfény hatásait a korábbi évekből. Jellemző a megereszkedő bőr, a kollagén csökkenésével a bőr elveszti rugalmasságát. Könnyen szerzett véraláfutások alakulnak ki a kollagén, glükóz­aminoglikánok (GAG) hiánya és a dehidratáció okozta progresszív bőrvékonyodás miatt. Arcon megjelenő szőrszálak, kevesebb haj is jellemző. Nemkívánatos szőrszálakat észlelhetünk az ajkak fölött, az állkapocs vonalán és az áll mentén, míg a fejbőr vékonyabbá válik, és néha frontális hajvonal-regresszióval párosul.

A test változásai gyakran befolyásolják a bőrt, mivel a bőr a legnagyobb és legszembetűnőbb szervünk, ugyanakkor egyben a legkönnyebben megóvható is, mivel közvetlenül és helyileg kezelhető. Ezért a változókor során még fontosabbá válnak a bőrápolással kapcsolatban hozott döntéseink – hívja fel a figyelmet a szakorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában