korcsolyázás

2020.01.20. 19:30

Remek érzés a jégpályán siklani

Amint a fáradtság első jeleit észleljük, látogassuk meg a büfét.

Pap Gyula

Korcsolyázó lányok a miskolci jégpályán

Fotó: Ádám János

Szabad levegőn, zárt térben, kicsiknek, nagyoknak, egyénileg és csoportosan izgalmas télisport a jégkori. Serkenti a vérkeringést, a légzőrendszert, valamint az immunrendszert is.

– Tanulni egyénileg vagy oktató segítségével lehet. Három gyerek- és egy felnőttcsoportban van lehetőség elsajátítani a korcsolyázás alapjait szakképzett oktatók vezetésével, például a Miskolci Jégcsarnokban. Minden szombaton és vasárnap szeretettel várják azokat, akik szeretnének megismerkedni a korcsolyázással – mondta el Handzó Csilla. – Meleg sapka és kesztyű viselése ajánlott, saját korcsolyával vagy bérlettel vehetnek részt az oktatáson az érdeklődők, bármilyen időpontban bekapcsolódva – tette hozzá.

A jégkorcsolyázásnál, melynek mozgásformája sokban megegyezik a szárazföldi, gurulós korcsolyával, de azért vannak különbségek, a biztonság az első, így ne feledkezzünk meg a szükséges eszközök előzetes beszerzéséről, tanácsolja a hogyankell.hu oldal. A kesztyű az egyik legfontosabb védőeszköz. Nem csupán a hideg, hanem esetleges balesetek elleni védelmet is garantál. A bukósisak kezdőknek pluszbiztonságot ad, gyerkőcöknek fokozottan ajánlott. Csakúgy mint a térd és könyökvédő, amennyiben a maximális biztonságra törekszünk. Ügyeljünk a megfelelő, kényelmes és réteges öltözetre. Mindenekelőtt kényelmes, sportos szettet válasszunk. Ne ragaszkodjunk a pufi nagykabáthoz, válasszunk inkább termopulóvert.

Megfelelő méret

Keressük meg a hozzánk tökéletesen illő korcsolyát. Általában célszerű az utcai cipőnél eggyel nagyobb méretet választani. A korcsolya orra és lábujjaink között legalább egy centiméter távolság legyen, így biztosan ideális lesz a választás. Vastag téli zokninkat se felejtsük otthon, tökéletes kiegészítő jégkori használatakor. Haladóknak javasolt a fűzős változatú korcsolya, ami már a műanyag verziónál precízebben illeszkedik lábhoz. Kevésbé merev, így könnyedebb mozgást tesz lehetővé. Ellenőriznünk kell az éleket. Idényenként 2-3 alkalommal célszerű éleztetni, legyen szó kirecésedett felületről vagy újonnan vásárolt korcsolyáról.

Fontos a bemelegítés

A mozgás elkezdésekor fontos, hogy ne feledkezzünk el bemelegíteni. Egy-két jól bevált csípő-, boka-, térdkörzés segít az izomláz elkerülésében. 2-3 perc nyújtás bőven elegendő, és izmaink máris jól bemelegednek. Fontos a megfelelő helyszín kiválasztása. A műjégpálya kezdőknek, első szárnycsapásokra kiváló. Az oldalkorlát mellett könnyed, komfortos haladás kivitelezhető. A tavak, nyílt terek akkor ajánlottak, ha haladóként megbizonyosodtunk a megfelelően befagyott jég állapotáról, ekkor már kellő biztonságérzettel próbálkozhatunk.

Irány a jég

Ha biztonságban, jól felszerelten érezzük magunkat, irány a jég. Jégre lépés mindig csak lassan, de biztosan. Egyenként, óvatosan, segítséggel történjen. Ha fedett műjégen vagyunk, nyugodtan segíthetjük magunkat a palánkkal.

Első csúszásainkat a palánkba kapaszkodva, kézzel támaszkodva tegyük meg. Tapasztaljuk ki a jég és a korcsolya találkozását, különös figyelemmel újonnan tisztított jég és/vagy frissen élezett korcsolya esetén. Enyhén hajlítsuk be a térdünket, így lesz a mozgás szép és lendületes. Testünkkel enyhén dőljünk előre, majd közepes erővel vegyünk egy lendületet, majd hajtsuk magunkat lábról lábra. Karjainkkal segítsük megtartani az egyensúlyt. Engedjük el a korlátot, amint begyakoroltuk az alapvető lépéseket, a biztos egyensúlyt megleltük. Megállni legkönnyebb lassított tempóval és óvatosan, a palánk felé irányulva, kezeinkkel széleit érintve. Ne féljünk elesni. Könnyedén és gyorsan pattanjunk fel, majd próbálkozzunk újra. Mindig tartsunk egy kis pihenőt. Amint a fáradtság első jeleit észleljük, látogassuk meg a büfét. Melegedjünk fel egy forró, mézes teával vagy akár kis mennyiségű forralt borral. Ezután újult erővel térünk vissza a pályára.

Legyünk türelmesek, ez a sport komoly koordinációs képességet és kitartást igényel. Egyesek 10 perc alatt elsajátítják, míg másoknak több gyakorlásra van szükségük. Ne felejtsük el, a rendszeres és fokozatos edzéssorozat csodákra képes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában