Állatvilág

2020.01.02. 17:00

Nyomkövető segít a gazdiknak

Szilveszter után is hasznos segítség kedvencünk megtalálásához a nyomkövető.

Egyre több a zárt kutyafuttató, de sokszor az sem akadály a megriadt ebeknek

Forrás: Illusztráció/ÉM

Azt idén is tapasztalhattuk, hogy a szilveszter kritikus időszak a kutyák, macskák és gazdáik számára is. A kétségbeesett gazdik ilyenkor a környéket járják elszökő kedvencük után, hirdetéseket helyeznek ki fákra, villanyoszlopokra, a Facebookon tesznek közzé felhívásokat a kedvenceiket keresve. Az állatok eltűnése, vagy ami még rosszabb, esetleges elvesztése, nagy szomorúságot okoz az őket szerető családoknak.

Nyakörvre erősíthető

Speciális, a kisállatok megtalálását segítő eszközt és hozzá tartozó tarifacsomag a mentsvár ezentúl. Maga az eszköz nem más, mint egy nyakörvre erősíthető nyomkövető, melynek segítségével egy alkalmazásban követhető a négylábúak pontos helyzete: a nyomkövető GPS-helymeghatározó adatokat továbbít a gazdi okostelefonjára, amelyen pillanatok alatt láthatóvá válik, hogy éppen merre jár négylábú kedvencünk. Az applikáció segítségével virtuális kerítéseket is felállíthatunk: amint a kisállatunk kilép egy ilyen területről, az alkalmazás riasztást küld róla.

Az eszköz használatához szükséges adatmennyiséget egy speciális díjcsomagban kínálják.

„A digitális világ ma már olyan lehetőségeket kínál, amelyekre korábban nem is gondoltunk volna. A GPS, ami a tájékozódásunkat segíti egy útvonaltervező alkalmazásban, a négylábú családtagok nyomkövetését is lehetővé teszi. A petárdaszezon közeledtével örömmel állítunk egy újabb hasznos digitális megoldást a családok szolgálatába, amelynek segítségével biztonságban tudhatók a házi kedvencek” – mondta Szabó Béla Attila, a Magyar Telekom márkakommunikációs igazgatója. Idén Korom Gábor, a Tükör Módszer Alapítója és a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet közösen hívta fel a figyelmet egy sokakat érintő problémára.

Sok a kis kedvenc

Egy friss felmérés szerint a magyarok többsége tart kutyát (56 százalék) és hasonlóan sokan macskát (35 százalék). Ők és a családtagjaik a potenciális érintettjei azoknak a szomorú eseteknek, amikor a petárdától megrémült kisállatok elszöknek és előfordul, hogy soha nem kerülnek elő újra.

„A szilveszteri petárdázás és tűzijátékok – a közvélekedéssel ellentétben – nem a balszerencsét űzik el, hanem a kutyákat” – mutat rá Pintér Attila a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet képviseletében. „Örülünk, hogy erre a problémára már több figyelem irányul. Véleményem szerint az ész nélkül petárdázók felelőssége egyértelmű, de egy szerető gazdinak kutya kötelessége mindent megtennie kutyája védelmében. Ez az eszköz pedig ebben segíthet neki, persze emellett fontos, hogy vigyázzon a kutyájára, és ne hagyja elkóborolni.” A kisállat radar nemcsak szilveszterkor különösen hasznos: egy erdei kirándulás során eltévedő kutya keresésekor is jól jön, ha egy gombnyomással megnézhetjük az okostelefonon a kutya vagy cica helyzetét.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában