Közösség

2020.01.12. 18:30

Lelkes idős közösség alakult Szomolyán

A kézműveskedés és a község rendezvényeinek segítése a fő profilja az újonnan szerveződött nyugdíjasklubnak.

Detzky Anna

Bejglisütés közben

Forrás: Magánarchívum

A településen Jurecska Györgyné polgármester kezdeményezésére novemberben alakult meg a nagy érdeklődésre számot tartó idősklub. Az önkormányzat több üres ingatlannal is rendelkezik, ezek egyikében biztosítanak helyet az új közösségnek. Alkalmaikon szívesen foglalkoznak hímzéssel, de ők készítették a bejglit és több száz pogácsát az idősek napjára, illetve közreműködtek az adventi gyertyagyújtásban is. A csoportot két barátnő vezeti, Bajzáth Józsefné Erika és Papp Mária – tudtuk meg a polgármestertől.

– Az újonnan megválasztott képviselő-testület ajánlotta fel egy általuk megvásárolt családi ház alsó szintjét közösségi helyiségként. Interneten hirdették meg az alakuló időpontot, amire körülbelül 20-25 helyi asszony jött el. Attól kezdve minden hétfőn 14 órától találkozik egy 10-12 fős kemény mag – mondta Bajzáth Józsefné Erika.

Segítség a falunak

Több központi rendezvényben segédkezett néhány hónap alatt a társaság.

– A faluban mindenki ismeri a másikat, így nem volt nehéz összegyűjteni a 60–80 éves korosztály tagjait. Többen már évek óta együttműködünk Szomolya közösségi életében. Bár még fiatal klub vagyunk, de a december második szombatján az önkormányzat által rendezett idősek napjára már süteménnyel és képeslappal készültünk, amelyen köszöntöttük a szépkorúakat. Később az idősek karácsonyán is részt vettünk, és a karácsonyfa-díszítő versenyre szintén beneveztünk, ahová saját díszeket csináltunk – mesélte a klubvezető.

Jó a társaság

A csoport éves programja még formálódik, de az biztos, hogy horgoló tehetségüket ki fogják használni.

– Vannak terveink, ügyes horgolóink gyűltek össze, ezért szívesen kézimunkázunk. Figurákat szeretnénk majd készíteni az Ügyes kezek kiállításra, a júniusi seresznyefesztiválra. A következő találkozásunkkor pedig megbeszéljük majd a februári kocsonyafesztivál és rétessütő verseny teendőit, de a hosszú távú menetrendnek még ki kell forrnia magát. A tél bezárja az embert a lakásba, viszont mi így legalább társaságban vagyunk, és megoszthatjuk egymással az örömeinket. Az alkalmainkról naplót is vezetünk – számolt be Bajzáth Józsefné Erika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában