Gasztronómia

2020.01.12. 11:00

Ha farsang, akkor fánk

Nem csak a karácsonyi, szilveszteri időszakra jellemzőek a bőséges lakomák.

Novák Krisztina

Télen a kalóriadús ételek hódítanak

Fotó: Ádám János

A néphagyományok szerint minél többet eszünk a farsangi időszakban, annál több lesz a termés. Vidéken a tél utolsó hónapjai még száz évvel ezelőtt is azt jelentették, hogy elfogytak a finom falatok a kamrából. A böjt kezdete előtt pedig mindenki kirúgott még a hámból, karnevállal és hatalmas farsangi lakomákkal búcsúztatták a telet.

Farsangi fánk

Ennek az időszaknak az édessége a tojásos tésztából készült fánk, amit többféleképpen lehet készíteni, ráadásul rengeteg elnevezése is van. A palócoknál a pampuska névre hallgat, a Felvidéken siskának hívják, Erdélyben pedig pánkóként ismert.

A farsangi időszakban a fiatal lányok fánkot adtak ajándékba a kiszemelt legénynek, azok pedig fánkocskának becézték kedvesüket. Amikor pedig két fiatal együtt tört ketté egy fánkot, már mindenki közelgő esküvőre számított, mert a fánk oldalán körbefutó szalag a karikagyűrű jelképének számított.

A fánkhoz vicces anekdoták egész sora kötődik Európa-szerte. Az egyik legviccesebb az, amelyik Bécset tartja a fánk szülővárosának. Eszerint létezett egy híres bécsi pék, bizonyos Krapfen. Halála után felesége vette át a pékséget, de nem nagyon fűlött hozzá a foga. Reggelente nem nyitotta ki időben a boltot, ezért a vevőknek hosszasan kellett sorakozniuk. Az egyik várakozó elégedetlenségének hangot is adott, erre a pékné hozzá akart vágni egy darab kenyértésztát, ami célt tévesztett és a forró olajban landolt. Az illata néhány vásárlónak megtetszett, így született meg az első fánk.

Szalagos és csöröge

A két nagy hazai klasszikusnak a szalagos fánk és a csöröge számít. Előbbi könnyű tojásos tésztából készül töltve vagy töltetlenül, és bőséges zsírban, illetve olajban sütjük ki, utóbbi elkészítéséhez viszont vajra és tejfölre is szükségünk van. Mindkettő házi lekvárral a legfinomabb. Receptajánlónkban egy rendhagyó olasz fahéjas-cukros fánkkal készültünk, ami pizzatésztából készül.


Olasz fahéjas-cukros fánk

Hozzávalók:

  • 25 dkg hagyományos pizzatészta
  • 7,5 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál fahéj
  • liszt
  • növényi olaj a sütéshez
  • Elkészítés: Óvatosan terítsük ki a tésztát úgy, hogy a lisztezett gyúrótáblán négyzetet formázzon. Borospohár segítségével vágjunk ki minél több kört a tésztából. A fánk közepét pálinkáspohárral vágjuk ki, hogy elnyerje a klasszikus fánkformát. Egy közepes tálban alaposan keverjük össze a cukrot és a fahéjat. Egy mély serpenyőben vagy fazékban melegítsünk egy ujjnyi olajat közepesen magas hőmérsékletre. Süssünk egyszerre két-három fánkot addig, amíg mindkét oldala finom aranysárga nem lesz. A friss és meleg fánk egyik oldalát hempergessük meg jól a cukros fahéjban, ha kell, akár a kezünkkel is szórhatunk még rá. Forró kávéval vagy teával kínáljuk.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában