Felújítás

2020.01.15. 18:00

Disznótorral „avatják” fel

Megújult külsővel, rendszeres programokkal szeretnék meghatározó közösségi térré tenni a Bölcsész Klubot.

Bájer Máté

Tardi Roland a megújult klubban

Fotó: Ádám János

Az országban egyedülálló helyzetben vannak a Miskolci Egyetem diákjai: az intézmény campusa különálló területen fekszik, város a városban. Több karnak van állandó klubhelyisége – bár nem őrzi őket kövér dámák portréja vagy sasfejes kopogtató, mégis hasonló közösségi terekre kell gondolni, mint a Harry Potterben –, ám a bölcsészek számára ez a téma sokáig okozott fejtörést.

Volt mit csinálni

– A hely elődjének számító E-klub, ami internetes kávézóként funkcionált, 2009 környékén zárt be – meséli Tardi Roland, a BTK-HÖK referense, aki szerint ezután néhány évvel kapta meg a hallgatói önkormányzat a helyiség kezelési jogát. Azt is hozzátette, hogy a klub állapota ezt követően folyamatosan amortizálódott, hiszen számos rendezvényt tartottak itt. – A falak festése, javítása már nem tűrt halasztást, ahogy a vizesblokkok állapota is kriminális volt. A villamos munkát is meg kellett csinálni: sok helyen nem voltak égők, valamint több helyen veszélyesen lógtak a vezetékek – fordított bekötéstől kezdve alumíniumkábelekig több probléma is ránk maradt. Emellett a különböző ülőalkalmatosságokra is ráfért a szerviz: több széknek, puffnak állt már összevissza a lába. Illetve a rágcsálókkal is voltak problémák. Az Egyetemvárosnak ezen a részén nagymértékben elszaporodtak, így a klubban is lomtalanítani kellett, hogy ne fészkeljenek be az egerek, patkányok.

A klub közösségi összefogásból kelt új életre. A BTK-HÖK által felújításra biztosított összeget főként alapanyagokra költötték, az elvégzendő munkákat hallgatók vállalták magukra.

Tardi Roland a klubban

– Azok, akik elégedetlenek voltak a klub állapotával, szívesen segítettek rendbe hozni – emlékszik vissza a Tardi Roland, aki maga is részt vett a feladatban.

– Otthon többször végeztünk villanyász vagy épp vizes munkákat, így erre a tudásra támaszkodtam. A többiek is mind értettek valamihez; volt, aki festett, mások a raklapokból készítettek ülőalkalmatosságot. Így vált igazi közösségi térré a klub, aminek állapotára mindenki fokozottan vigyáz, mert a saját – sokszor hajnalig tartó – munkáját látja viszont benne.

A programok terén is szilárd elképzelésekkel rendelkeznek: nemsokára disznótort tartanak a klubban, de a kultúra sem marad háttérben.

– Az egyik bölcsész asztaltársaság évente rendez a selmeci hagyományok szellemében „gyesznótoros czéczót”, aminek mi biztosítjuk a helyszínt. Itt közösen dolgozzuk majd fel a sertést, nótázunk, beszélgetünk közben. A hónap végén egy bárki számára nyitott slam poetry estet tartunk, de lesz filmvetítés, vitaest, valamint koncertet is szervezünk a közeljövőben. A célunk ezzel egy olyan helyet létrehozni a BTK berkeiben, ahol a hallgatói közösségek állnak a fókuszpontban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában