Téli móka

2020.01.21. 12:30

Birtokba vették a Hámori-tó jegét

A jégpáncélon sportolók hétvégén nem voltak veszélyben, de érdemes vigyázni: felmelegedés jön.

Bukovenszki-Nagy Eszter, Tajthy Ákos

Érdemes mindig óvatosnak lenni

Forrás: ÉM-Archívum

Látványos produkciónak lehettek tanúi azok, akik múlt hétvégén Lillafüreden jártak: többen is úgy döntöttek, a hűvös időben korcsolyát húznak, és kedvelt sportjuknak a befagyott Hámori-tó jegén hódolnak.

A korcsolyázók láttán sokan felbátorodtak: a kirándulók nagyobb csoportokban merészkedtek a tó jegére, a bátrabbak – a sportolókhoz hasonlóan – egészen a tó közepéig bemerészkedtek, ahol percekig beszélgettek, miközben a gyerekek jókedvűen csúszkáltak.

Az akció kétségtelenül látványos volt, nem csak munkatársunk szúrta ki és örökítette azt meg. A jégpáncél tetejéről készült – többek között a tavat és a Palotaszállót ábrázoló – képek rövid idő alatt megjelentek a népszerű közösségi oldalakon.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken lehetséges, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, azonban ott is csak akkor, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Tilos például a művelet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével, kikötők és veszteglőhelyek területén, folyóvizeken és azok mellékágain.

Nem voltak veszélyben

A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a tíz centimétert. Nos, ez a Hámori-tó esetében vasárnap még megvolt, tudtuk meg a Horgász Egyesületek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szövetségének munkatársától.

– Múlt hét végén körülbelül tizenöt centis volt a tó jégpáncélja, ezért nem voltak közvetlen veszélyben a korcsolyázók. Azt viszont azért érdemes tudni, hogy a tó elején és a buzgároknál, illetve ahol a Garadna-patak vize befolyik, illetve kifolyik, ott mindig vékonyabb a jég – hangsúlyozta Pisák József, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel az előttünk álló héten napközben többnyire pozitív hőmérsékleteket mérhetünk, egy következő hosszabb lehűlésig tanácsos elkerülni a Hámori-tó jegét.

A megyénkben is található tavak, víztározók, patakok, folyók a tartós hideg következtében alkalmasak lehetnek a téli szabadidős tevékenységekre. Azonban – bár az elmúlt héten elég hideg volt – tartósan folyamatos mínuszok még nem voltak, a termelődő jég tehát cseppet sem biztonságos, így a hatóságok mindenkit óvnak attól, hogy a jégre menjenek.

A rendőrség ellenőrzi

A biztonságos téli kikapcsolódás érdekében a rendőrség azt tanácsolja, soha ne tartózkodjunk egyedül a jégen.

– A zsilipek, lékek, források közelében tartózkodni életveszélyes! Az állóvizekbe befolyó vízfolyások, melegebb források elvékonyíthatják a jégtakarót. A sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb, olvadáskor a jégtakaró teherbíró képessége akkor is csökken, ha a vastagsága változatlan marad. Beszakadás esetén az ember könnyen pánikba esik. Aki így jár, az igyekezzen nyugodt maradni, kerülje a felesleges mozdulatokat! Senki ne kezdjen felkészületlenül mások mentésébe, mert saját életét is veszélybe sodorhatja! Ha baj történt, azonnal hívjunk segítséget! – írják.

Nem árt tudni azt sem, hogy aki a szabad vizek jegén tartózkodással kapcsolatos szabályokat megszegi, szabálysértést követ el. A rendőrség télen a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek és tragédiák megelőzése érdekében fokozott ellenőrzéseket tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában