Szépkorúak

2020.01.15. 08:00

Az időskorral együtt járó dilemmák: csendes vagy dolgos nyugdíjas évek?

Sok kérdésre választ kaphatunk, de a döntést magunknak kell meghozni.

A nyugdíj kiszámítása nem egyszerű dolog

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Milyen hivatalos teendői vannak a nyugdíjba vonulóknak, ezt a kérdést boncolgattuk a B-A-Z. Megyei Kormányhivatal Miskolci Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Nyugdíjbiztosítási Osztályának vezetőjével, Osgyániné Imre Ildikóval.

Minden idő számít

Az öregségi nyugdíj megállapításának nem feltétele, hogy megszűnjön a biztosítási jogviszony, hiszen 2018. július 26. óta, a munkaviszony fennállása mellett is megállapítható. Amennyiben betöltötte a személy az életkora szerint irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt – tette hozzá az osztályvezető. Ebben, illetve a jövő évben az 1956-ban születettek lehetnek jogosultak, esetükben 64 év 183 nap a korhatár a férfiak és a nők esetében egyaránt. Ha az igénylő úgy gondolja, tovább dolgozhat a nyugdíj mellett. Például a munkaviszonyban állók, tehát a Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatottak jogosulttá válnak arra, hogy a fizetésük mellett a nyugdíjat is megkaphassák. A nyugdíjfolyósítás szempontjából ez esetben nincs keresetkorlátozás.

Akik azonban az állami szférában, köztisztviselőként vagy közalkalmazottként kérik a nyugdíj megállapítását, – például a pedagógusok – a nyugdíj folyósítása a jogviszonyuk fennállása alatt szünetel.

Szabályok szerint

Így szól a jogszabály, a hatóságnak pedig mindig a hatályos jogszabályok alapján kell eljárnia – hangsúlyozta a szakember. Ha valaki meghozta a döntést és már jogosulttá vált a nyugdíjra, akkor először is egy nyomtatványt kell kitöltenie, amelyet letölthet a Magyar Államkincstár honlapjáról vagy beszerezhet minden nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél. (Február 29-ig még a járási hivatalhoz tartoznak a nyugdíjbiztosítási szervek, március 1-től a kormányhivatalhoz.) Illetve bármelyik kormányablakban is be tudja szerezni a szükséges nyomtatványokat. Ennek kitöltése és benyújtása után a lakó- vagy a tartózkodási hely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási szerv bírálja el az igényt. A kérelem postai úton vagy személyesen, (kormányablakban, vagy nyugdíj ügyfélszolgálaton) esetleg elektronikusan ügyfélkapun keresztül nyújtható be. Az ügyfél csatolhat hozzá további dokumentumokat a munkahelyekről, de nem feltétele az ügyintézésnek, azonban gyorsíthatja. Ezt követően a hatóság beszerzi a jogosultság elbírálásához szükséges adatokat. Ha valami hiányzik még, akkor hiánypótlásra szólíthatja fel az ügyfelet. Amennyiben minden adat rendelkezésre áll, megállapítják az öregségi nyugdíjat. Erről kap egy határozatot, ebben szerepel, hogy mennyi a ledolgozott szolgálati ideje, mennyi a havi átlagkeresete, amely a nyugdíj alapját képezi, illetve a nyugdíj összege. Az ügyintézési idő 45 nap, mely alatt a kérelmet elbírálják és a határozatot kiadják. Ezt követően a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága folyósítja havonta az ellátást. Az öregségi nyugdíjak két fajtáját különböztethetjük meg – folytatta Osgyániné Imre Ildikó. Az egyik a korhatár betöltése esetén járó, a másik a nők öregségi nyugdíja, ami 40 év jogosultsági idő alapján életkortól függetlenül kérhető. Ez csak a nők esetében lehetséges, amennyiben 32 év keresőtevékenységgel és 8 év gyermekneveléssel töltött időt szerzett. Például amikor a nő gyeden vagy gyesen volt. A korbetöltött öregségi nyugdíj esetén férfiaknál a sorkatonai szolgálat ideje is beszámít a szolgálati időbe, illetve mind a férfiak, mind a nők esetében a szolgálati időt növeli a nappali tagozaton végzett felsőfokú tanulmányok ideje, de ez utóbbi csak 1998-ig vehető figyelembe.

Visszamenőleg hat hónapra

A jogosultsági feltételek fennállása esetén, az ellátás a kérelem benyújtását megelőző hat hónapra visszamenőleg állapítható meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában