Állatvilág

2020.01.11. 09:00

Adjunk időt a szorongóknak

Egész évben keresi a gazdikat a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet húsz megyei önkéntese is.

Detzky Anna

Pintér Attila a kutyáival

Forrás: Magánarchívum

Az állatvédőknek az ünnepek alatt mindig sokkal több feladata akad, ezért hozták létre 6 évvel ezelőtt civil kezdeményezésre, a teljesen önkéntes alapon működő, országos Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet. Az információs hálózathoz bárki csatlakozhatott, aki az év utolsó napjaiban talált kóbor állatok hazajuttatásában, vagy ideiglenes elhelyezésében szeretett volna segédkezni.

Bár az ügyeleti munka január 5-én befejeződött, de az árva kutyusok és cicák gazdáit folyamatosan keresik.

– Több mint 800 eltűnt kutyáról és valamivel kevesebb macskáról kaptunk bejelentést 2020. január elejéig. Ezek közül több mint 300-an már hazakerültek, de bízunk benne, hogy a korábbi évekhez hasonlóan ötszázig fel tudjuk tornázni ezt a számot – tájékoztatott Pintér Attila, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet főszervezője. – Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 20 önkéntes jelentkezett hozzánk, ami magas szám a többi megyéhez képest. Civil állatvédők Miskolcon kívül Hernádnémetiből, Kazincbarcikáról, Mezőkövesdről, Nyékládházáról és Sajókeresztúrról is csatlakoztak csapatunkhoz. Az állatvédő szervezetek közül pedig a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) és a Miskolci Makogó – Együtt a Vadászgörényekért Közhasznú Egyesület támogatta a munkánkat.

Hét éve kell chip

Plakát, internetes poszt és chip útján könnyebben jutnak haza az elveszett háziállatok.

– A megtalált kedvenceket ideiglenes befogadóknál és menhelyeken helyeztük el. A Facebook-oldalunkon jelenleg is megtalálható annak a több száz kutyának a fotója, akik gazdája még nem került meg. A gazdikeresés során pedig városokban a papír alapú plakátolás is hatékony módszer. A kutyák esetében 7 éve kötelező a chip és a regisztrációnál lényeges ellenőrizni, hogy a telefonszám is meg legyen adva. Úgy tapasztaltuk, hogy leginkább a kistelepüléseken spórolják meg a gazdik a chippeltetést, ugyanis ez pár ezer forintos költséggel jár – mondta a főszervező.

Séta, játék a gyógyír

Sok foglalkozással és a megszokott közös tevékenységekkel lehet lassan megnyugtatni a szorongó ebeket.

– Az emberek sajnos még mindig nem veszik elég komolyan a szilveszter drámai hatásait a házi kedvencekre nézve. Az állatok érzékszervei sokkal kifinomultabbak és érzékenyebben reagálnak az extrém hang- és fényhatásokra, még a lakásban bezárva is. A másik gond, hogy nem, vagy túl rövid időre zárják be őket, viszont az előírások betartása nem csak az állattartók felelőssége. A megriadt állatok még akár hetekkel az események után is szoronghatnak. Sokszor már a gazda puszta jelenléte is jótékony hatású, aki játékkal és pórázon történő sétával elterelheti az állat figyelmét, illetve erősítheti az önbizalmát. A hirtelen mozdulatok a kutya jelenlétében és az újdonságok bevezetése teljes felépüléséig nem ajánlottak – magyarázta Pintér Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában