Állatvilág

2020.01.24. 18:00

A velünk élő nyestek

Élve tanácsos befogni, és lakott területen kívül érdemes elengedni.

Novák Krisztina

A nyest a városokba is behúzódhat

Forrás: Magánarchívum

Mennyire gyakori, hogy városban bukkanjon fel nyest? Ezt annak apropóján próbáltuk megtudni, hogy a napokban a miskolci színházban is felbukkant belőle egy példány.

Szabályosan csapdázzon!

A nyestek élőhelye az erdő lenne, de a lakott területek terjeszkedésével ezek az állatok is elveszítik a természetes élőhelyüket.kár

– A nyest is azok közé a vadon élő állatfajok közé tartozik, amelyek könnyen alkalmazkodnak és megtalálják az életfeltételeiket a városokban, illetve az ember alakította környezetben is – tájékoztatott Veress Tamás, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője. – Kellően sok búvóhely áll a rendelkezésükre, ahol napközben pihenni tudnak, és táplálék is akad éjszakánként, hiszen ragadozóként kisebb állatokkal, a madarak tojásaival táplálkoznak. Nem vetik meg a gyümölcsöket sem, ezért egy kiskert számukra kincsesbánya. Egyébként nálunk, a miskolci állatkertben is él két nyest, látogatóink őket is megtekinthetik.

Ha olyan helyre fészkelik magukat, ahol zavaró a jelenlétük, léteznek élvefogó csapdák, amelyek sértetlenül befogják az állatot, amelyet a lakott területtől távol, erdők szélén célszerű szabadon engedni. A nyest alapesetben emberre nem támad, de félelmében lehet, hogy megpróbálja megvédeni magát, ezért oda kell figyelni a csapdázás szabályainak a betartására. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján is beszerezhető a csapda; az MME kiemelten közhasznú, nonprofit szervezet, ezért a bolt bevételéből származó haszon teljesen a természetvédelmet segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában