„Fogadj örökbe egy ovit”

2019.12.19. 09:00

Volt olyan gyerek, aki meleget kért karácsonyra

Örökbe fogadták a szemerei ovi apróságait, hogy segíthessék őket.

Horváth Imre

Belényi Bea a gyerekek között

Fotó: Németh László

Egy fővárosból induló civil szervezet hirdette meg a „Fogadj örökbe egy ovit” elnevezésű országos programot, amelynek keretében rászoruló gyermekekkel foglalkozó óvodákat magánszemélyek, cégek, szervezetek fogadnak örökbe, majd támogatják őket. A Szemerén működő Mesekastély Óvodába 61 gyerek jár, közülük 51-en halmozottan hátrányos helyzetűek, szerdán rengeteg ajándékot kaptak egyik örökbefogadójuktól.

Az egyetlen ajándék

– Amikor láttuk a program felhívását az interneten, azt gondoltuk ez egy olyan lehetőség, amit ki kell használnunk, Regisztráltunk a programra és a december 1-én a fővárosban tartott nyitórendezvényen megismerkedhettünk azokkal, akik a mi ovinkat fogadták örökbe, így két magánszemély és egy fővárosi síiskola mellett Beáékkal is, akikkel gyorsan baráti kapcsolat alakult ki. Már egy hét múlva újra találkoztunk és mikulásra is kaptunk ajándékot tőlük, nagy boldogság, hogy pont a karácsonyi ünnepségre eltudtak jönni. Sok gyereknek ez az egyetlen ajándéka az ünnepen, amit most kapott tőlük – tudtuk meg Szoták Szilviától az óvoda vezetőjétől.

Az óvodába ugyanis ellátogatott szerdán a karácsonyi ünnepségre Belényi Bea, aki a fővárosban női fitness termet üzemeltet, amellyel örökbe fogadták az ovit és többen is vele tartottak, hogy személyesen adhassák át az ajándékaikat.

– Láttuk a felhívást és nagyon tetszett az, hogy itt közvetlen módon lehet segítséget adni a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek. Mivel Borsod megyéből származunk a párommal együtt, és a férjem nagyszülei Szemerén éltek, így tudtuk, hogy itt biztosan elkel a segítség, ezért esett az itteni ovira a választásunk. Amennyire nagy itt a szükség, az óvoda vezetője, dolgozói annál nagyobb szeretettel, odaadással kell, hogy figyeljenek rájuk. Nagyon felkészültek voltak a gyerekek, magas színvonalú műsort adtak elő, én szinte végigsírtam az egészet. Az óvoda egyébként híres arról, hogy minden falubeli rendezvényen fellépnek – mesélte a program után még mindig meghatottan Bea.

Hatalmas összefogás

Elmesélte: nagyon lelkesek voltak az anyukák a fitness teremben, jó volt, hogy nem csak gyűjtésre volt lehetőség, hanem, hogy személyesen el tudtak látogatni és találkozni a gyerekekkel, nagyon sokan adományoztak. – Leegyeztettük mire van szükség, ezt korábban már az óvodának fel kellett tüntetnie egy „nincs” listán, de személyesen is átbeszéltük, és azt gyűjtöttünk. Hoztunk könyveket, puzzle-t, kreatív játékokat, gyurmát, ceruzát, vízfestéket, amivel tudnak játszani, fejlődni. Volt, aki tartós élelmiszerrel segítette őket, az egyik anyuka kézben – helyi közlekedéssel – hozott be 28 kiló élelmiszert magával. Mindenkin látszott, hogy nagyon szívesen ad úgy, hogy tudja, adománya biztosan közvetlenül jut el a rászorultakhoz.

Bea még mindig elcsukló hangon mesélte el, hogy amikor megkérdezték a gyerekeket, mit kérnek karácsonyra, az egyikük azt mondta, hogy ő meleget szeretne. A budapesti síiskola például overálokat, téli cipőket küldött, sokszor ugyanis azért nem tudnak kimenni ilyenkor télen az udvarra, mert nincs meleg ruhájuk a gyerekeknek.

– Egész évben szeretnénk lehetőségeink szerint segíteni az ovinak, mert szükségük van rá. Ne csak karácsonykor gondoljunk a rászorulókra, a szeretetre és az ajándékokra, mert minden nap elkel a segítség – tette hozzá Belényi Bea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában