kert

2019.12.18. 13:30

Téli virágok szezonja

Ültessünk téli jázmint vagy varázsmogyorót, ha virágot szeretnénk a kertben télen.

Horváth Imre

Csodálatos látványt nyújt a kertben a varázsmogyoró

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A legtöbben úgy vannak vele, hogy amint bejön a fagyos idő, a kertben, udvaron már nem lehet frissen nyíló virágot látni, és csak a szobanövényeinkben gyönyörködhetünk. Pedig ez nincs teljesen így, vannak olyan dísznövények, cserjék, amelyek télen is díszei lehetnek az udvarunknak akár a viráguk, akár a termésük miatt.

Virágok a hóban

A téli jázmin az egyik legkorábban virágzó díszcserje. Nem a tavasz hírnöke, hanem éppen a tél virága, így érdemes a kertünkbe, udvarunkra ültetni, ha már januárban, februárban szeretnénk virágokban gyönyörködni.

A téli jázmin Kínából származó, virágos díszcserje. Az olajfafélék családjába tartozik. Talajtakaró, lombhullató, télálló, a fényviszonyokra túlzottan nem érzékeny. Ha januárban tartósan fagypont felett van a hőmérséklet, akkor máris virágot bont, ha fagyok vannak, akkor azok elmúlta után, maximum áprilisig.

Virágaik színe sárga és csillag alakú, még a levelek előtt megjelennek. A virágok az előző évi hajtásokon jönnek. A napos helyet és a nedves talajt szereti, de a részleges árnyékot is eltűri. De nézzük, milyen növények jöhetnek még szóba. Például az illatos tündérfa, amely 3-4 méter magasra növő lombhullató cserje. Januártól tömegesen nyílnak virágai, melyek sárgán világítanak a szürke hónapokban és édes illatot ontanak magukból. A babérboroszlán örökzöld, kis növésű cserje, mely mélyárnyékban is szépen fejlődik. Sárgászöld, illatos virágaival több évszakban is díszít, hiszen februártól egészen májusig virágzik. A kikeleti bangita tavaszköszöntő cserje, mely rózsaszín virágait februárban bontja. A virágzás akkor sem marad el, ha csupasz ágait még hó fedi.

A fekete hunyor a lombhullató fák árnyékába ültethető évelő. Nevét nem a virágairól kapta, hiszen azok fehérek. Enyhe teleken már decemberben is nyílhat, de jellemzően tél végén bontja ki szirmait. A varázsmogyoró 2-3 méter magasságot elérő, lombhullató cserje. Igazán különleges, pókszerű virágai az év első hónapjaiban nyílnak, és citromsárgák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában