Egészség

2019.12.08. 08:32

Szaunázás: ne menjünk, ha betegek vagyunk!

Az őszi-téli időszakban a szaunázás kellemes időtöltés, és az élettani hatása is kedvező. De csak egészségesen.

Novák Krisztina

A szauna egy váltófürdő. Felhevülés a forró-száraz levegőn a szaunakabinban és az azt ismétlődően követő lehűlés a külső levegőn meg a hideg vízben. A frissítő hűtő szakasz a testre gyakorolt hatása miatt nem kevésbé fontos a szervezetnek, mint a lazító, nyugtató meleg. A felhevülés/izzadás és a tudatos hűtés egymást ismétlődően követő ingerfolyamatát gyakran nevezik „szaunamenetnek”. Ezt legalább egyszer érdemes megismételni – tájékoztat a szaunazas.hu weboldal.

Minden esetben egészséges?

Sokan vallják, hogy a rendszeres szaunázás megóvja a szervezetet a megfázástól. Sok esetben ez tényleg így van, de vannak, akik ennél is tovább merészkednek és úgy tartják, hogy a kezdődő megfázásra, de akár az influenzára is a szauna a legjobb gyógyír. Sajnos ez egyáltalán nem igaz.

– A szauna valóban nagyon egészséges, amennyiben nincsen súlyos, krónikus betegségünk, továbbá heveny fertőzésben sem szenvedünk. Az igaz, hogy a szaunában kellemesen átmelegszik az ember, sőt a szauna hőfokától, illetve attól függően, hogy infraszaunában vagy finn szaunában vagyunk, még magasabb hőmérsékletre is felmelegszik a bőr. Felgyorsul a vérkeringés, nő a légzésszám, és sokan úgy érzik, hogy ez a kedvező hatás akár betegségeket is meg­gyógyíthat, de ez nem így van – informált dr. Páll Katalin belgyógyász szakorvos. – Lázas állapotban a testhőmérséklet eleve emelkedik, ami pulzusszám-növekedéssel jár, és ilyenkor egyáltalán nem jó szaunában tartózkodni, hiszen az további felmelegedést és pulzusszám-emelkedést okoz.

Tisztának „tűnő” levegő

Az igaz, hogy a szaunában különböző illóolajokkal kellemes illatú és nagyon tisztának tűnő levegőt lélegzünk be, de ha oda egy cseppfertőzéssel terjedő betegségben – influenzában vagy náthában – szenvedő ember bemegy és alkalmanként még tüsszög is, akkor a kiáramló levegőbe vírusok és baktériumok kerülnek, amelyek nem pusztulnak el a melegben. Ráadásul megfertőzik a többi, egészséges szaunázót is. Így egy ártatlan vírusfertőzésből egy súlyosabb bakteriális betegségig is eljuthat az ember.

A szaunázásnál megszokott hűtőfürdő, a hirtelen lehűlés szintén nem kedvez a heveny, lázas betegségben szenvedőknek, sőt már hőemelkedés mellett sem ajánlott. Krónikus légzőszervi és szív- és érrendszeri megbetegedéseknél is erősen ellenjavallt a szaunázás, a finn szauna pedig semmiképpen sem ajánlott.

Arra sem árt gondolni, hogy a szauna meleg és párás, ráadásul jellemzően a wellnessrészlegben van meleg vizes medencék között, ezért nincs mód az alapos kiszellőztetésre. A meleg és nedves környezet csak annak kedvez, hogy a kórokozók megtelepedhessenek, ezért nemcsak magunkra, de embertársainkra is legyünk tekintettel – mondta a doktornő.

Az infraszaunában egyenletesebben melegszik át a test, mert nem olyan forró a levegő, ezért könnyebben tolerálja a szervezet. Nem mindenki izzad jól a száraz és forró levegőben, nem véletlenül locsolnak vizet és illóolajakat a finn szaunában. Az infraszaunában – ezzel szemben – lassabb a felmelegedés és sokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ezért a szívre és az érrendszerre gyakorolt hatása is sokkal kíméletesebb, de alkalmazása ebben az esetben is csak egészséges emberek számára ajánlott.

Asztmás roham

A súlyosabb, krónikus légzőszervi megbetegedésekben szenvedőknek hiába van jól beállítva a gyógyszerezésük, akkor sem szabad szaunázniuk, mert a megszaporodott pulzusszám provokálhat asztmás rohamot vagy anginát – a szívizom vérellátási elégtelensége, oxigénhiánya által kiváltott klinikai tünet­együttest – okozhat.

A szívbetegek sem azért kapják a béta-blokkolót, ami megfelelő szinten tartja a pulzusszámot, hogy a beteg utána egy kísérleti szaunázással feloldja a gyógyszer hatását és megkockáztasson egy súlyos rosszullétet. Nekik sokkal inkább az úszást javasoljuk, de azt is 37 foknál nem melegebb vízben – mondta dr. Páll Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában