Anno 1999-ben írtuk

2019.12.04. 07:30

Nem marad lassan majd egy taxis sem

Vidéken kihalóban van ez a szakma. Akad olyan városa Borsod-Abaúj-Zemplénnek, ahol egy taxis sincs.

A változások idejét éli a személyfuvarozó szakma

Forrás: ÉM

Fotó: Science Photo Library

A jelenségre 1999. december 1-jei számában hívja fel a figyelmet az Észak-Magyarország.

Békében megférnek

Encsen, Szikszón és Tokajban már egyáltalán nincs taxi – vázolja az akkor időszerű helyzetet az újság összeállítása.

Ez a szakma kihalásra van ítélve térségünkben – állítják a sátoraljaújhelyi személyfuvarozók. Itt még kilencen űzik ezt az ipart – tudjuk meg a beszámolóból. Ketten a városháza előtti droszton várják az utasokat, és felidézik: évekkel ezelőtt ki akarták tenni őket innen.

Akkor megmakacsolták magukat, mondván, ha így lesz, akkor demonstrációt hirdetnek. Erre változott a terv, és maradhattak. Azt is mondják: ebből a munkából tisztességesen nem lehet megélni. Mégis megpróbálják így megkeresni a betevőre valót. Az Észak-Magyarország riportere arról megkérdezte őket: milyen közöttük a viszony. Az egybehangzó válasz szerint békében megférnek egymás mellett.

Nem úgy Szerencsen, ahol a két dudás egy csárdában helyzet egyszer már konfliktushoz vezetett a két taxis között. Ma azonban már elviselik egymás jelenlétét – teszi hozzá a tudósító.

Legfeljebb fizetésnapon

Sárospatakon nincs konkurencia: egyetlen ember próbál talpon maradni ebben a szakmában.

A lap egészen a szomorú jelenség okáig próbál leásni, s ennek eredményeként így összegez: „a szakmabeliek szerint az életkörülmények nehezebbé válásával már nem telik az embereknek taxira. Pedig mint mondják: egy évtizede még állandó kuncsaftkörük volt. Ma pedig legfeljebb a fizetésnap, a segélyosztás környékén lendül fel valamelyest a forgalom”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában