Kertművelés

2019.12.21. 14:30

Kezelésbe vehetünk mindent, ami kerti fa

Használjuk ki az ajándék jó időt, és tevékenykedjünk a ház körül!

Ha kell, metsszük meg a gyümölcsfákat

Forrás: ÉM-Illusztráció

Bár reggelenként alig egy-két fok van csupán, de napközben – ha épp nincsen köd – egészen kellemes az időjárás december közepéhez képest. Használjuk ki ezt az ajándék jó időt a kertben és az udvaron!

Az idő még megfelelő arra, hogy átnézzük a kerítést, ha szükséges, javítsuk.

Essünk neki a gyümölcsfáknak!

A függő lakatokra bőrből, műanyagból „tasakot” helyezzünk, hogy a tél folyamán ne érje nedvesség. A gyümölcsösben kezdjük meg az idősebb csonthéjasok és bogyósok metszését. Főleg a ritkításra és az ifjításra alkalmas ez az időszak. A repedezett, elhalt kérget kaparjuk le. Ügyeljünk, ne sérüljön a fiatal kéreg. A kéreg repedéseiben kártevők, kórokozók telelnek át, ezért terítsünk a törzs alá ponyvát vagy fóliát, hogy a leszedett kérget össze tudjuk gyűjteni, majd elégetni. Kenjük le a fák törzsét mésztejjel, hogy megvédjük az erős téli napsugárzástól. Kisebb lesz a hőmérséklet-ingadozás, a fa kérge nem reped be. Vágjuk ki az idős, beteg, terméketlen gyümölcsfákat, mert állandóan jelen lévő fertőzésveszélyt jelentenek a mellettük lévő fákra. Vágjuk le a sérült, letört, károsítókkal fertőzött (monília, tűzelhalás, vértetű, pajzstetvek, szúbogarak), elszáradt ágakat. A levágott részeket minél előbb semmisítsük meg. A moníliával fertőzött gyümölcsmúmiákat szedjük le, égessük el. A kórokozóktól megtámadott vesszőket az egészséges részig vágjuk vissza (virágzáskor ez már késő lehet). A sebeket kezeljük Fagél, Fadoktor stb. anyaggal.

Fertőtlenítsük a fűrészt, ágvágó ollót. A kerti szerszámokat szükség esetén szintén tisztítsuk meg, élezzük, a metszőollót zsírozzuk, és úgy kerüljön a helyére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában