Ünnepi vásárlás

2019.12.14. 10:00

Karácsonykor is a netről választanak ajándékot

Szinte mindent be lehet szerezni a neten, olcsót és drágát is.

Nagy-Hankó Krisztina

Nem árt az óvatosság a fizetésnél

Forrás: Illusztráció/ÉKN

Egyre többen választják az internetet a karácsonyi bevásárlásra. Nincs tömeg és sorban állás, nyitvatartási idő sem korlátozza, kényelmes, bárhol bármikor elérhető. Ezek a legfőbb érvek, amelyek a netes beszerzés mellett szólnak. Évről-évre nő a webáruházak száma, ezzel együtt a kínálat is. A legtöbb hazánkban jelen lévő nagy márkának, áruházláncnak van magyar nyelvű webes rendelési felülete is. De a kedvelt külföldi oldalakat is elérheti bárki, ha egy kicsit beszéli az angol nyelvet, könnyen, néhány perc alatt rendelhet házhoz bárhonnan, akár Kínából is.

Szinte mindent, a legapróbb háztartási eszközöket is az internetről rendeli Széchenyi Emese. A kisgyermekes édesanya elmondta, neki így sokkal kényelmesebb, nyugodtabb és gyorsabb. Nem kell a babakocsival tolongani. Legalább 10 éve használja a netet vásárlásra elsődlegesen azért, mert szerinte minden olcsóbb. Van, hogy féláron veszi meg ugyanazt a terméket, mint amennyiért a boltban árulják. Nem impulzusok alapján, célirányosan választ – fogalmazott az édesanya. Shoppingolás élményéről annyit közölt, hogy nem igazán hiányzik neki. Már a karácsonyi ajándékokat is beszerezte időben, hiszen az ünnepek előtt fontos, hogy előre gondolkozzunk. A házhoz szállítás a megnövekedett forgalom miatt több időt vehet igénybe, ezt bekalkulálta Emese. Itt említette meg a postaköltséget, mint egyetlen hátrányát az internetes kereskedelemnek, de nincs is mindig, vagy elenyésző az összeg. Ha kiszámolja a benzint és a parkolási díjat, amit a miskolci belvárosban ki kellene fizetnie egy-egy vásárlás alkalmával, máris megtérül a szállítási díj. Magyarországról és Kínából is rendel, persze nem mindegy, hogy mit, műszaki cikket csak itthonról. Az adathalászattól pedig nem fél, okosan kell használni az internetet, hogy a lehető legkisebb lehetőséget adjuk a „hekkereknek, akik a nappalidban ülnek” – fogalmazott a háziasszony, aki többek között ezen okból is az utánvétet preferálja.

Időt spórol vele, valamint a terméket visszaküldheti ha nem tetszik és visszakapja az árát, ami nem mondható el minden üzletről – hangsúlyozta Pelsőcziné Kovács Tímea, kétgyermekes édesanya. Azért is szeret interneten vásárolni, tette hozzá, mert nagyobb a választék, kényelmes, hiszen általában az esti órákban rendeli meg a termékeket, amikor a napi teendőit már befejezte. Gyakorlatilag az élelmiszeren kívül mindent így vásárol, ruhaneműt, cipőt, tisztítószereket, de bútort és műszaki cikket is. Karácsonyra is mindent beszerzett már természetesen a neten keresztül – emelte ki Tímea. Általában bankkártyával fizet, mert az utánvét drágább. Rossz tapasztalata volt már, de nem sokszor. Úgy értékeli, hogy a webáruházak is igyekeznek a szolgáltatásaikon folyamatosan javítani. Első vásárláskor mindig leinformálja az adott céget, ha gyanúsnak találja, akkor onnan inkább nem rendel. A külföldi oldalakat keveset használja, inkább magyar cégektől vásárol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában