Karácsony

2019.12.24. 19:00

Ilyenkor a legjobb, hogy együtt van a család

Anna a szegény családokra is gondol karácsonykor, ezt is megörökítette a rajzán.

Hegyi Erika

Szûcs Anna Szabina

Fotó: Bujdos Tibor

Szűcs Anna karácsonyi rajza a második lett az alsósok kategóriájában. Azért vele beszélgettünk, mert az első helyezett Turányi Ábel bárányhimlős lett, és nem tudott eljönni karácsonyi rajzpályázatunk díjkiosztó ünnepségére.

Anna a miskolci Kaffka Margit általános iskola 3. osztályos kisdiákja, és rajzán sok-sok életkép jelenik meg.

– Ide rajzoltam egy rénszarvast, itt gyerekek építik a hóembert, ez azért szerepel a rajzomon, mert karácsonykor én is ezt szerettem volna csinálni. Itt egy család karácsonyfát díszít az utcán, mert nincs pénzük saját fára. A levegőben angyalok szállnak és hullócsillagokat is látunk. A rajzlap alsó részén már elkészült a hóember, és van itt egy süni, neki is karácsonyi hangulatot varázsoltam. Középre rajzoltam a családunkat: anyukámat, a pótapukámat és magamat. Már szépen feldíszítettük a karácsonyfát, felette pedig karácsonyi díszítés csillog – mutatja a rajza elemeit Anna.

Kék vödör akció

Egy kicsit visszatérünk még az utcai fenyődíszítésre. A kislány elmeséli, hogy egy olyan család látható a rajzán, amely nem tudott karácsonyfát vásárolni. De ők is szeretnék megünnepelni a karácsonyt, ezért egy utcán álló fából csinálnak karácsonyfát.

– Azért tudom, hogy vannak szegény emberek, mert az iskolánk is csatlakozott a Kék vödör akcióhoz. Az azt jelenti, hogy mindenki bevitt 100 forintot. A hittanos tanár bácsi azt eljuttatta a szervezőknek, ők pedig élelmiszerrel töltenek meg kék vödröket. Ezeket a rászoruló családokhoz juttatják el. A vödör is hasznos, mert akik faluban vagy tanyán élnek, és nincs vezetékes vizük, a vödörben tudják hordani a vizet.

Anna elmeséli azt is, hogy rajzórán készítette a pályázatra beküldött rajzát. A tanár néni csak annyit mondott, hogy az alsó részen kékekkel és lilákkal dolgozzanak.

Együtt lenni jó

Megtudjuk tőle azt is, hogy ők hogyan ünnepelnek otthon.

– Legtöbbször eljönnek hozzánk keresztanyáék, és együtt ünnepelünk, beszélgetünk. Aztán lekísérjük őket a kocsihoz. A Jézuska este jön, akkor már nagyon izgulok. Bent vagyok a szobámban, anyukám a másik szobában, mert a karácsonyfa a konyha és az előszoba közötti részen áll. Este 7 órakor már ott van az ajándék. De anyukámnak én is teszek mindig valamilyen ajándékot a fa alá. Most például egy szép rajzzal készültem, meg a rajzpályázatos rajzom másolatával. A karácsonyt nagyon szeretem, mert szép ünnep. Azért szép, mert együtt van a család, és együtt lenni nagyon jó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában