Szilveszter

2019.12.31. 11:30

Fogy a pezsgő és a virsli

Nem olcsó a szilveszter, egy kisebb vendéglátás legalább 20 ezer forintba kerül.

Hegyi Erika

Vannak, akik az alkoholmentes bulit választják

Fotó: Kozma István

Az idősebbek otthon szilvesztereznek, a fiatalok inkább baráti körben, de vásárolni mindannyiunknak kell, hiszen a malachús, a virsli, a pezsgő és az újévi lencse kihagyhatatlan kellékei az óév utolsó és az újév első napjának. Hétfőn a Búza téri Coop árucsarnokban jártunk, ahol a hosszú sorok jelezték, az emberek készülnek az ünnepre.

– Szilveszterre vásárolunk mi is a testvéremmel – árulja el Nemes Béla, aki megrakott kosarat tol maga előtt. – Lencse természetesen lesz, sertéshússal. A hagyományok szerint csirkét nem szabad ilyenkor enni, mert az elkaparja a szerencsét. Hárman leszünk otthon, az édesanyánkkal, esetleg a szomszédasszony átjön, de nagy bulit nem rendezünk – mondja Béla. Hozzáteszi, mivel vendégeket nem várnak, náluk nem kerül majd túl sokba a szilveszter.

Kovács Tamásné kosarában is gyűlnek az ünnepi menühöz valók.

Kelendő a malachús Fotó: Kozma István

– Megvettem a kocsonyához a malacfejet, a körmöt és a bőrt. A vacsorára rántott húst és fasírtot sütök. Virsli is lesz, de lencse nem, mert azt újévkor nem szeretjük. Vendégeket nem várunk, úgyhogy csak keveset vásárolok mindenből. Nálunk a szilveszter olyan, mint bármelyik este. Annyi különbséggel, hogy megvárjuk az éjfélt, amikor koccintunk – sorolja Kovács Tamásné.

Házibuli, étterem

Az árucsarnokban találkozunk egy fiatal párral is, Harsányi Barbarával és Orbán Bencével. Az ő bevásárlókocsijuk már majdnem tele van. Kiderül, vendégeket várnak szilveszterre.

– Hárman jönnek csak hozzánk, de sok mindent kell venni – mutatja a kosarat Barbara. – A barátainkat sült malachússal, fasírttal, francia salátával várjuk, de sütök muffint és készítek keksztekercset is. Ezenkívül a vendégek is hoznak valamilyen ennivalót. Igazából nem lesz nagy buli, beszélgetünk majd, éneklünk és táncolunk. Éjfélkor pezsgőt bontunk, nézzük a tűzijátékot, mert a környékünkön minden évben tűzijátékoznak. Újévkor pedig virslit főzünk. Bizony sokba kerül mindez, 20 ezer forintot szánni kell rá – tudjuk meg Barbarától.

Fotó: Kozma István

Egy középkorú házaspár pezsgőt vásárol. Azt mondják, ők étteremben töltik a szilveszter éjszakát, pezsgő azért kell, hogy újévkor koccintsanak a családtagokkal.

– A barátainkkal jegyet vettünk az egyik miskolci étterem szilveszteri programjára. Lesz élő zene, két fellépő, pezsgő és vacsora, meg persze tánc, jókedv és vidámság. A belépő 20 ezer forintba került. Ennyit akkor is elköltünk, ha otthon rendezzük a bulit, de akkor nekünk kell fáradozni az ételek elkészítésével, a buli után pedig a a takarítással – sorakoztatja az érveket Molnár András.

Fotó: Kozma István

Három slágertermék

– Három szilveszteri slágertermék van, a virsli, a malachús és a pezsgő, mondta lapunknak Papczun Ernő, az árucsarnok boltigazgatója. – A virsli nemcsak szilveszteri áru, de azért a jó 50 százalékát ilyenkor adjuk el. A pezsgőnek pedig a 80 százalékát. Hiszen újévkor még az is megiszik egy pohárral, aki év közben soha. Érdekesség, hogy ma már csirkét is vesznek szilveszterkor, főleg mellfilét, ami jó árban van nálunk. Nem mindenki babonás, és nem mindenki szereti a sertéshúst. Virsliből az egyre jobb minőségűt szeretik a vásárlók, a juhbeles fogy a legjobban. Az emberek úgy gondolják, hogy az új évet kezdjék jó termékekkel és jó étkekkel – sorolja a boltigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában