nemzetközi kapcsolatok

2019.12.27. 15:00

Erasmus-hetet tartottak a bőcsi iskolában

Három országból érkeztek a diákok, gazdag program várta őket. Jön a folytatás.

Néhányan a program résztvevői közül

Forrás: Az iskola fotója

A bőcsi Koncz József Általános Iskola méltán dicsekedhet széles körű nemzetközi kapcsolatokkal. Miután három Comenius programot bonyolítottak le 2009-2015 között az iskolában, ebben az évben sikeresen pályáztak hasonló nemzetközi együttműködésre, mondta Hideg Marianna projektkoordinátor.

„Az ERASMUS+ program keretében három országból érkeztek diákok és pedagógusok az első partnertalálkozóra, amit novemberben rendeztek meg. Lettországból 8 diák és 4 pedagógus, Görögországból 5 diák és 4 pedagógus, valamint Törökországból 12 diák és 5 pedagógus voltak vendégeink egy hétig.”

A diákokat vendéglátó családoknál helyezték el, így több ízelítőt kaptak a helyi szokásokból. A program nyelve angol, így a tanulók kipróbálhatják és fejleszthetik nyelvtudásukat.

A két éven át tartó projekt a kultúráról, hagyományokról, népzenéről és néptáncról szól. A négy nemzet megmutatja egymásnak a találkozók alkalmával, hogy mik azok a néphagyományok, népi ételek, népviselet, népi hangszerek, amik a tájegységüket jellemzi.

„Az egy hétig tartó program keretén belül ellátogattunk Matyóföldre és megmutattuk azt a gazdag színvilágot, amit a matyó emberek kultúrája képvisel országunkban. Kirándulást szerveztünk Budapestre, ahol megtekintettük és bejárhattuk hazánk egyik büszkeségét a Parlament épületét.”

A hét zárórendezvényén a nemzetközi kórus György Istvánné vezényletével közösen énekelte a Megyen már a hajnalcsillag lefelé című népdalunkat, valamint Csicsekné Lövei Eszter és Bányász Eszter segítségével a tánccsoport egy dunántúli ugrós táncot mutatott be a faluház közönségének. A rendezvény ételkóstolóval zárult, ahová a programban részvevő gyerekek szülei, valamint kollégák készítették el hagyományos nemzeti ételeinket: töltött káposzta, gulyásleves, babgulyás, lekváros gombóc, palacsinta, mákos guba, bejgli, halászlé, dobostorta, túrós tészta.

„A hét sikeres lebonyolításában szinte az egész iskola közreműködött, hiszen nemcsak a vendégekkel kellett foglalkozni, hanem a háttérben is volt mindenkinek feladata” – hangsúlyozta Hideg Marianna, akitől megtudtuk, tavasszal Görögországba, Krétára vezet majd útjuk, ahová a tervek szerint tíz tanuló utazhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában