107 évesen távozott

2019.11.28. 17:00

Mária néni csendben elment

Mészáros Mária 107 éves volt, ismerősei jó szándékú, nemes lelkű asszonynak ismerték.

Hegyi Erika

Mária néni egy korábbi születésnapi köszöntésen

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: Ádám János

Alighanem megyénk legidősebb lakója volt a 107 éves Mária néni, aki november 23-án hunyt el. Mészáros Mária szeptember 12-én ünnepelte születésnapját és egyben névnapját is, a miskolci Szépkorúak Házában, ahol 2012 óta lakott. Mária néni vallásos családban nőtt fel, utolsó éveiben is sokat imádkozott. A házban rádiózással és tévézéssel töltötte napjait, de a közös rendezvényeken is szívesen részt vett. Kedves, barátságos természetű volt.

A Szépkorúak Házába húgával együtt költözött be Ináncsról, de húga még abban az évben elhunyt. Mária néni azonban soha nem szedett gyógyszert. Nyolcgyermekes családból származik, aktív korában a postán dolgozott. Nem ment férjhez, gyermekei sem voltak.

Nemes lelkű

Kiss Péter, Ináncs polgármestere így emlékszik Mária nénire: – jó szándékú, nemes lelkű asszony volt. Soha senkinek nem ártott, inkább azt nézte, hogy kinek tud segíteni. Olykor még túlzásba is vitte, és erején felül segített rászoruló családoknak. Nagyon szerette a kertjét és a virágait. Emlékszem, reggel 7-kor, amikor mentem a hivatalba, ő már kapálgatott, locsolgatott. Mondtam neki, „Mária néni, hát nincs segítség?” Ő meg azt válaszolta, hogy „nincs, de nem baj, mert nem is bíznám másra a kertemet.” Az azonban elszomorította, hogy a fiatalabbak nem gondozták rendesen a portájukat. „Ez a kert is gazos, az is, nem szégyellik magukat?”, kérdezgette gyakran. A házi gondozóink jártak hozzájuk, de Mária néni mindig azt mondta, nem kell neki segítség, mert bírja a munkát. A gondozók inkább ott segítsenek, ahol beteg ember van a családban. Az önkormányzat ingyenebéddel is segíti Ináncs legidősebb embereit. Mária néni azonban ezt sem akarta elfogadni, mint mondta, van neki nyugdíja, ki tudja fizetni az ennivalót – osztotta meg velünk emlékeit a polgármester. Elmesélte azt is, hogy Mária néni gondozta a beteg húgát, aki szintén sokáig élt, 97 éves volt, amikor elhunyt.

Mária néni november 23-án csendben elaludt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában