kutyagumi

2019.11.05. 14:00

Kutyabaj: kevés a szemetes

A kutyaürüléket külön tárolóban kell gyűjteni. Ha van elegendő…

Bájer Máté

Tele a kutyaürülék tárolására szolgáló edény

Fotó: Bájer Máté

Egyre gyakoribb tendencia, hogy a kutya kell az embereknek, a vele járó problémák azonban – mint például az ürülék – nem mutatnak jól a közösségi oldalakra feltöltött fotókon. Az együttélés alapvető normái és a hatályos jogszabályok egyaránt megkövetelik a potyadék eltakarítását.

Szerencsére nagyon sok gazdi odafigyel erre, és a sétáltatás során visz magával zacskót, ám mai napig gyakran kerül sor szóváltásra egy-egy zöld terület környékén a kutyatartók és a lakók között. A kutyaürülék parazitákat tartalmaz, azok lárvái pedig még évekig élnek a talajban. A gyerekekre nézve ez különösen ártalmas lehet, így nem csoda az aggodalom.

Fontos kérdés az is, ha a gazdi mindent szabályosan végez – lehajol az ürülékért, lebomló nejlonba rakja azt –, mi a következő lépés? Megfelelő megoldás a kis „batyukat” kidobni a szemetesbe? Vegyíthető a többi kommunális hulladékkal?

Hamar megtelnek

Az utóbbi években Miskolcon is megjelentek a kutyás piktogrammal ellátott speciális szemetesek. A gazdi akkor jár el legjobban, ha ezekbe dobja bele a potyadékot.

„Közel 150 ilyen kutyaürülék-szemetes van a városban, ezeket hetente ürítik. A tartalmát, amely veszélyes hulladék, a kommunális hulladéktól elkülönítve összegyűjtik, és elszállítják az Állategészségügyi Telepre, ahonnan alvállalkozó végzi a továbbszállítást és a hulladék megfelelő kezelését” – adta tudtunkra a Polgármesteri Hivatal sajtóosztálya.

Kisebb problémát jelent, hogy ezekbe a szemetesekbe sokan automatikusan kidobnak mindenféle hulladékot: flakonok és almacsutkák bőven kerülnek ki belőlük ürítéskor. Valószínűleg a kutyák számát is alábecsülték kissé, hiszen hamar megtelnek a speciális kukák, és napokig használhatatlanok. Képünk egy olyan helyen készült, ahol a felgyülemlő kommunális hulladék is okozott már problémát: nyáron az elszaporodott patkányok miatt kellett intézkedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában