alternatív temetkezés

2019.11.01. 14:00

Fává válni halálunk után

Számos alternatív temetkezési módszer lát újabban napvilágot, bár még egyik sem vált divattá.

Bájer Máté

Magot tesznek a hamvak felé, amelyből fa sarjad

Forrás: Dreamstime

„Isá, pur es homou vogymuk” – írják a legkorábbi magyar nyelvű szövegemlékben. A Halotti beszéd születése óta nyelvünk komoly renováción ment keresztül, a temetkezési módszerek azonban csak csigatempóban változtak. A legnépszerűbb mai napig a koporsós temetés, majd a hamvasztás következik. Lehet furcsa, de sokan a különböző szorongások – mint amilyen például a klausztrofóbia – miatt keresnek egyéb módszereket vagy egyszerűen csak szeretnék különlegessé tenni végső búcsújukat.

Méregdrága szertartás

Bár sokan úgy vélik, halálunk után már nem érzünk semmit, a temetéssel kapcsolatos ügyekről legtöbbször még életünkben rendelkezünk, így nem meglepő, ha egyéni preferenciáink szerint döntünk a témában. Bár történnek különös, egyedi megoldások is, mint például a gonzó újságírás atyjának, Hunter S. Thompsonnak az esetében. Igaz, a végrendeletének megfelelően jártak el, és házának udvarán helyezték örök nyugalomra, a módszer közel sem nevezhető szokványosnak: fél évvel öngyilkossága után egy hatalmas ágyúból lőtték ki az író hamvait. A méregdrága szertartást Johnny Depp finanszírozta. Elemzők szerint az eset nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a színész a csőd szélére kerüljön.

Az utóbbi évtizedekben számos alternatíva született a hagyományos temetkezésre. Mindez nem csupán az emberi igényeket, de a praktikumot is szolgálja. Bár morbidnak hat, de az emberiség létszámának növekedésével ezt a szempontot is figyelembe kell venni. Repülőről szétszórt hamvak, urnából kihajtó cserje, folyóba eresztett urna: ez csak néhány példa az egyedi kívánságokra. Egyre többen döntenek úgy, hogy állandó sírhely megváltása helyett hazaviszik szerettük hamvait, ezt pedig nem gátolja semmilyen hazai jogszabály. Ilyen esetben azonban le kell mondaniuk az egyházi szertartásról, mert a magyar katolikus egyház nem vállal istentiszteletet, ha a hozzátartozók nem temetőben helyezik el a maradványokat.

Életet az életből

Bár hazánkban idegen, más országokban egyre terjed a zöldtemetkezés. Az USA-ból induló módszer lényege, hogy a hamvakat a földbe ásva természetes úton lebomló urnába zárják, majd egy magot tesznek mellé, amelyből idővel fa sarjad.

A hajós temetés is kezd divatba jönni. Ilyenkor a hagyományos urna helyett lebomló anyagokból készült természetes urnát használnak, ami a vízben feloldódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában