Nekrológ

2019.11.27. 12:30

Az újságírás és a repülés örök bűvöletében élt

Fekete Béla olyan ember volt, aki igyekezett az általa választott hivatást mindig magas szinten gyakorolni.

Buzafalvi Győző

Fekete Béla a bal oldalon

Forrás: ÉM

Így tett akkor is, amikor a Maszovletnél légiforgalmi pilóta, majd mezőgazdasági repülőgép-vezető lett. Több mint 15 800 repült órája volt. A Mezőnagymihályi Állami Gazdaság klementinai területén dolgozott.

Az újságírást magas színvonalon művelte: először 1979-től a Borsodi Vegyésznél, aztán az Észak-Magyarországnál 1989-től, végül az Itt-Hon szerkesztőségének dél-borsodi vezetőjeként. Munkásságáért 2011-ben kiérdemelte a rangos „Aranytoll” életműdíjat. Hiába volt újságíró, azért a szeme mindig az eget kémlelte, hogy mikor lát repülőgépet vagy repülő eszközt a levegőben, és ha azokat nem látta, akkor a madarak röptében gyönyörködött – osztotta meg titkát velünk barátja, Pető Sándor főpilóta. A magyar hőlégballonozás bölcsőjénél is ott bábáskodott, és igen sokat tett azért, hogy népszerűvé vált hazánkban ez a sporttevékenység. Nevéhez kötődött az „Olefin Kupa”, majd később a „Tisza Kupa” nemzetközi hírű ballonversenyek szervezése. Méltán kapott Pro Urbe életműdíjat 2016-ban Tiszaújváros önkormányzatától, hiszen sokat tett az általa oly kedvesnek tartott város hírnevének növeléséért.

Nem utolsósorban igaz barát volt. Aki már sikeres újságíróként is ügyelt arra, hogy ifjú barátját (a későbbi főpilótát), amikor visszaengedték a repülés nehéz pályájára, segítse, támogassa és nemegyszer ajtókat nyittasson meg előtte, hogy továbbléphessen a magasabb szintek felé. Fiatal újságírók sokaságát nevelte, és a MÚOSZ megyei titkáraként képviselte a zsurnaliszták érdekeit. Olyan ember volt, aki mindig megválogatta társait, és akit barátjának fogadott, az büszke lehetett erre.

Fekete Béla november 25-én 13 órakor, 86 évesen itt hagyott bennünket. Végrehajtotta az utolsó felszállását, és elrepült végleg a végtelenbe, az örökkévalóságba. Az égi mezőkön bizonyára már a régi pilótatársak, barátok várják a leszállását, és Pető Sándor főpilóta bízik abban is, hogy várni fogja majd őket az égi repülőtereken.

Drága Béla Barátunk, nyugodj békében, és szárnyalj örökre a végtelenben!

Temetése a mezőkövesdi temetőben lesz december 9-én 14 órakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában