2019.11.24. 14:30
Az amerikai kontinens legfinomabb ajándéka
A sütőtök és az édesburgonya is az amerikai kontinens ajándéka.
A finomság
Fotó: Novák Krisztina
A sütőtök már az indiánok körében is közszeretetnek örvendő zöldségfajta volt, az édesburgonya – amelynek három különböző fajtája van – pedig nevével ellentétben nem burgonyaféle, hanem a tökfajták családját gyarapítja. Ezért is annyira finomak együtt.
Sütőtök és édesburgonya mártogatóssal
Hozzávalók 4 személy részére:
1 közepes sütőtök, 3-4 közepes vagy 2 nagy méretű édesburgonya, 2 gerezd fokhagyma összenyomva, 1 teáskanál só, 1 teáskanál chilipor, ½ teáskanál bors
Elkészítése:
A hosszú nyakú sütőtököt megmosom és 5-8 centiméteres cikkekre szeletelem, majd elhelyezem – megfelelő távolságra egymástól – a sütőpapírral kibélelt tepsiben, de egy sort kihagyok az édesburgonyának. Utóbbit szintén megmosom, meghámozom és hasábokra szeletelem. Mielőtt elhelyezném a tepsiben megforgatom az összekevert – fokhagymából, sóból, chiliporból és borsból álló – fűszerekben, elhelyezem a sütőpapíron, és a megmaradt fűszerkeveréket is rászórom. Behelyezem a tepsit az előmelegített sütőbe, és egy-másfél órát sütöm, miközben félóránként csökkentem a hőmérsékletet 220 °C-ról 200 °C-ra, majd végül 160 Celsius-fokra. Közben villával nézem, hogy mennyire puha a tök, illetve vigyázok, hogy a vékony édesburgonya-hasábok nehogy megégjenek. A tök akkor van kész, ha villával könnyen átszúrható. Saját készítésű fokhagymás tejföllel és boltban kapható édes-csípős chiliszósszal tálalom.
Fokhagymás tejföl hozzávalói:
2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma összenyomva, 1 csapott kávéskanál őrölt bors, egy csipet chilipor, egy csipet só
A tejfölt jól elkeverem a fokhagymával, majd hozzáadom a fűszereket, és az egészet szép simára keverem.