Ízvilág

2019.11.24. 14:30

Az amerikai kontinens legfinomabb ajándéka

A sütőtök és az édesburgonya is az amerikai kontinens ajándéka.

Novák Krisztina

A finomság

Fotó: Novák Krisztina

A sütőtök már az indiánok körében is közszeretetnek örvendő zöldségfajta volt, az édesburgonya – amelynek három különböző fajtája van – pedig nevével ellentétben nem burgonyaféle, hanem a tökfajták családját gyarapítja. Ezért is annyira finomak együtt.

Sütőtök és édesburgonya mártogatóssal

Hozzávalók 4 személy részére:

1 közepes sütőtök, 3-4 közepes vagy 2 nagy méretű édesburgonya, 2 gerezd fokhagyma összenyomva, 1 teáskanál só, 1 teáskanál chilipor, ½ teáskanál bors

Elkészítése:

A hosszú nyakú sütőtököt megmosom és 5-8 centiméteres cikkekre szeletelem, majd elhelyezem – megfelelő távolságra egymástól – a sütőpapírral kibélelt tepsiben, de egy sort kihagyok az édesburgonyának. Utóbbit szintén megmosom, meghámozom és hasábokra szeletelem. Mielőtt elhelyezném a tepsiben megforgatom az összekevert – fokhagymából, sóból, chiliporból és borsból álló – fűszerekben, elhelyezem a sütőpapíron, és a megmaradt fűszerkeveréket is rászórom. Behelyezem a tepsit az előmelegített sütőbe, és egy-másfél órát sütöm, miközben félóránként csökkentem a hőmérsékletet 220 °C-ról 200 °C-ra, majd végül 160 Celsius-fokra. Közben villával nézem, hogy mennyire puha a tök, illetve vigyázok, hogy a vékony édesburgonya-­hasábok nehogy megégjenek. A tök akkor van kész, ha villával könnyen átszúrható. Saját készítésű fokhagymás tejföllel és boltban kapható édes-csípős chiliszósszal tálalom.

Fokhagymás tejföl hozzávalói:

2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma összenyomva, 1 csapott kávéskanál őrölt bors, egy csipet chilipor, egy csipet só

A tejfölt jól elkeverem a fokhagymával, majd hozzáadom a fűszereket, és az egészet szép simára keverem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában