remény

2019.10.28. 14:00

Visszakaphatja a hallását Noémi

A sajószentpéteri kislány ezen a héten kapta meg az őssejtkezelést Kijevben, egy magánklinikán.

Nagy-Hankó Krisztina

Noémi édesanyjával a kórházban

Forrás: Gál-Czakó Csilla fotója

A vírusfertőzés, amelynek tulajdonítható a hároméves Noémi hallásának elvesztése, még egyéves korában történt.

Majdnem süketség

Egyik napról a másikra vették észre, hogy nem figyel a zajokra – mondta el az édesanyja, Gál-Czakó Csilla. Az összes szakorvost felkeresték, akit csak lehetett, számos vizsgálaton esett át a kislány, aminek eredményeképpen kiderült, hogy a halláskárosodása majdnem a süketséggel egyenlő.

A legerősebb hallókészüléket kapta, amely Magyarországon elérhető, de ez is kevésnek bizonyult. Implantátum beültetése lehetséges volna, de nagyon magas a műtét rizikófaktora, ugyanis Noémi egyik hallócsontja, a csiga deformálódott.

Hallottak egy olyan lehetőségről, hogy őssejt beültetésével nagyon jó eredményeket értek el külföldön, akár a teljes hallás visszahozása is lehetséges.

Több hónapos kutatómunka után úgy döntöttek, belevágnak. Erre azonban sok pénzre volt szükség, mert az eljárás nagyon költséges. Ekkor indult el a gyűjtés többféle formában is. Az adomány végül az emberek különböző felajánlásaiból összejött, így elérte a több mint 3 millió forintot, amely szükséges volt az őssejtkezelésre.

Minden simán ment

Útra kelhetett a család Ukrajnába. A szülők először féltek attól, hogy gyermekük hogy fogja bírni az utat és az egész tortúrát, hiszen nem hall, ezért elmagyarázni sem könnyű neki, hogy mi történik vele.

A családban kialakult egy saját jelrendszer, amit használnak, ezt egészen jól megérti a pici lány. Noémi azonban meglepően jól viselte a repülőutat, sőt élvezte is, mert nagyon szereti a repülőket – magyarázta az édesanya.

Noémi infúzióban kapta meg az őssejteket az első napon, majd a második napon négy darab injekció formájában. Allergiás reakció nem jelentkezett. A kórházban minden zökkenőmenetesen és komplikáció nélkül zajlott, így a harmadik napon már haza is utazhatott a család.

Most nincs mit tenni, csak várni, hogy az őssejtek tegyék a dolgukat Noémi szervezetében. Leghamarabb három hónap múlva várható kiemelkedő eredmény, akkor derül ki, hogy mennyire volt sikeres a kezelés.

Nagyon bizakodóak, mert a doktornő, aki kezelte a kislányt a klinikán ért már el kiváló eredményt a közelmúltban őssejtbeültetéssel. A páciensek hallása száz százalékban visszatért, azonban ezekben az esetekben több beavatkozásra is szükség volt.

Ha kell, tovább gyűjtenek

Csilla és férje abban bízik, hogy Noéminek talán elég lesz ez az egy is, de ha nem, akkor tovább gyűjtenek, és mennek újra. Amennyiben több pénz gyűlik össze, mint amennyire nekik szükségük van az esetleges újabb kezelésre, akkor a további összeget más beteg gyermekek kapják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában