Interjú: Bodó Imre testépítővel

2019.10.27. 08:00

Testi egészség a tányérokon is

Bodó Imre testépítő szerint a testépítés a táplálkozással kezdődik.

Bájer Máté

A csirkemell zsírtartalma rendkívül alacsony

Forrás: ÉM

Az egészséges, fitt életmód alapját a tudatos táplálkozás képezi. Ezt nem mindig egyszerű hozzáigazítani a felgyorsult világunk igényeihez. Főleg azoknak okozhat mindez problémát, akiknek nincs idejük a mindennapos főzésre. A téma sok érdekes kérdést felvet. Ezekről Bodó Imre, ötszörös Superbody bajnok testépítővel, a csirkerizs.hu minőségi vákuumcsomagolt ételeket szállító internetes cég egyik tulajdonosával beszélgettünk.

Milyen igények alapján született a csirkerizs.hu?

– A testépítőknek az elsődleges menüje a csirke és a rizs. Egyébként nem csak ezt áruljuk, igyekszünk mindenféle ízlést és igényt kielégíteni. Bár főleg a profi sportolók és volt versenyzők közül kerülnek ki a reklámarcaink, influencereink, a termékek sokkal tágabb kört céloznak. Nem csak a sportolói igényeket kielégítő tulajdonságok, hanem a praktikum miatt is kedvelnek minket az egészséges táplálkozás hívei.

Miért fontos a megfelelő étrend a testépítők számára?

– Ha a fizikumunkat szeretnénk vonzóbbá, izmosabbá tenni, azt testépítésnek nevezzük: ha csak 10 kilót szeretnénk magunkra szedni, hogy sportosabbak legyünk, de emellett megmaradjunk vékonynak, szikárnak, az ugyanúgy a testépítés kategóriájába tartozik, mintha 60 kiló izmot dolgoznánk magunkra. Mindennek pedig az építőanyag, a megfelelő étel. Ha megnézzük az olyan sportokat, amiknek semmi köze nincs a bodybuildinghez – kevésbé fizikálisak, mint a tenisz, vagy a kerékpározás – ott is kiemelt jelentősége van a sporttáplálkozásnak. Sokan ott véreznek el, hogy nincs idejük vagy türelmük lefőzni az ételeket, porciózni, bedobozolni. Azt fontos leszögezni, hogy nem onnan számít valami fitnesz menünek, hogy a pizzára rátesznek két brokkolit. Mi tudományos alapokon lefektetett, meghatározott sémákat követünk. Például nincs 10 százalék fölötti zsírtartalmú ételünk. Érdemes arra is figyelni, hogy milyen zsiradékot használunk, nálunk például csakis a kókuszzsír jöhet szóba.

Azoknak, akik nem csak a tápértéke miatt fogyasztják az ételeket, hanem vágynak a kulináris élvezetekre is, nem szenvedés betartani egy testépítőétrendet?

– A csirkemell egy száraz húsféle, a zsírtartalma fél gramm alatt van 100 grammonként. Ehhez képest a sokak által ízletesebbnek vélt, szaftos marhahús 5-15 százalékos zsírtartalommal rendelkezik, tehát a csirke inkább megfelel a versenydiétás követelményeknek, még ha nem is olyan ízletes. Azonban van olyan módszer, amivel optimális eredményt kaphatunk, ez pedig a szuvidálás (sous vide). Ez annyit tesz, hogy egy erre kifejlesztett eszköz segítségével vákuumtasakban egyenletesen alacsony hőfokon főzzük sokáig az ételt. Így a tápértéke is jobb lesz, hiszen a maximum 70 fokos hőkezelés során a fehérjék sem sérülnek. Ha egy húst nekiállunk sütni vagy forralni, könnyebben kiszárad, illetve a fehérjeszerkezete is megváltozik a hő hatására. A szuvidálás ezért jó: a szuvidoló fólia bezárja az ízeket, ezért egy ilyen módon elkészített sokkolási hűtésen keresztülesett ételnél – ha megfelelően tároltuk – nem tudjuk megállapítani, hogy amit eszünk, most készült, vagy harminc napja. Amikor a vákuumfóliát feltépjük, a kész hús akkor találkozik először oxigénnel. Ezzel a forradalmi eljárással nem csak finomabb, de a diétás étrend szempontjából is jobb ételeket készíthetünk.

A fehérjét biztosító húsok mellett a megfelelő szénhidrátért felelős köret is fontos. Mostanában kiéleződött vita folyik az édesburgonya körül. Sokan úgy vélik, hogy mivel nagyjából azonos tápértékkel bír, mint a sima krumpli, csupán hóbort, hogy a sportolók az édesburgonyát részesítik előnyben. Miben különbözik a kettő?

– A sima burgonya sok keményítőt tartalmaz, ebből pedig könnyebben lesz cukor, mint az édesburgonya rostos szénhidrátállományából. Ez lenne a rövid válasz, de nem érdemes ennyivel beérni. A rizs is magas glikémiás indexű – ez határozza meg, hogy az adott étel az emésztőrendszerbe kerülve milyen gyorsan emeli a vércukorszintünket – mégis alkalmazzuk. A sima burgonya a keményítőtartalma ellenére is nagyon egészséges. Ha valamilyen jó minőségű esszenciális olajat öntünk rá, és hús mellé esszük, visszalassíthatjuk a vércukorszintre gyakorolt hatását. Ez azért jó, mert ha vércukor magas szintre emelkedik, beindul a hasnyálmirigy, ami az inzulint termeli, és ez hízás szempontjából nem kedvező. Ha azonban olyan szénhidrátokat választunk, amiknek alacsony a glikémiás index, lassan emelkedik tőlük a vércukor, az a diétánkra nézve kedvező dolog. Ha gyorsan szökik fel a vércukrunk, majd leesik, mert kiürül a vérből a magas glikémiás indexű szénhidrát, akkor az éhségérzetet idéz elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában