poloskainvázió

2019.09.01. 11:30

Hamarosan elkezdenek beköltözni a poloskák

Az elmúlt években egyre több helyen tűntek fel az egyébként hazánkban nem őshonos poloskák.

Horváth Imre

A poloska nem szívesen látott vendég

Fotó: Kozma István

Főleg két fajtájukkal találkozhatunk: a zöld, jobban ismert, úgynevezett vándorpoloska, illetve a később érkező, de nagyobb károkat okozó barna egyed, az ázsiai márványpoloska.

Igen falánkak

Míg eleinte inkább csak zavaróak voltak, ha berepültek a lakásba a fényre, ugyanis hangosan döngve repkednek, és ha megfogjuk őket, akkor védekezésképpen bűzös váladékot bocsátanak, addig az elmúlt három nyáron már a növényeket károsító hatásuk miatt is komolyan célkeresztbe kerültek. Az ország nagy részén ugyanis komoly károkat okozott a falánkságuk. Nagy probléma, hogy egyelőre célirányos irtószer nem nagyon van forgalomban – bár kezdenek megjelenni. A hatásos szerek azonban olyan erősségűek, amelyek más populációkra is veszélyt jelentenek, ugyanakkor az érésben lévő gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök permetezése is nagyon kockázatos. A poloska étlapja ugyanis nagyon változatos, szinte minden növényfélével szívesen „megbirkózik”. Jelenleg természetes ellensége sincs, és betegségek sem nagyon tizedelik, viszont jól érzik itt magukat, ami miatt egyre jobban szaporodnak.

A mezőgazdaságban vagy a kiskertekben okozott kár mellett a nagy probléma, hogy a hideg idő beköszöntével meleg fészkelőhelyet keresnek maguknak: általában a lakásokban. Ugyan az emberre nem jelentenek veszélyt, azonban senki nem szívesen töltené velük a telet társbérletben. Olvasóink jelezték, hogy már feltűntek a lakásokban, a következő hetekben nem árt majd figyelni rájuk, és csak szúnyoghálóval szellőztetni. Ha már most érzékelni lehet jelentősebb egyedszámot, akkor ott ősszel még nagyobb invázióra lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában