Ízvilág

2019.09.01. 15:30

Boldogító őszi finomságok

A nyár végi depresszió elkerülésében sokat segít, ha megfelelő finomságokkal kényeztetjük magunkat.

Bájer Máté

Ilyenkor szabad csokit enni. De mértékkel!

Forrás: Dreamstime

Az, hogy a közérzetünket számos dolog befolyásolhatja, régóta tudott dolog. Ahogyan az is, hogy az étkezésünk az alapja mindennek. A két megállapítást pedig erős kapocs köti össze, legalábbis a Glasgow-i Egyetem és a Gladstone Intézet szerint, akik szerint a telített zsírsavak a véráramon át az agyba jutva felhalmozódnak, és befolyásolhatják közérzetünket. A nyári végi időszak eleve kritikus szakasza az évnek a depresszióra hajlamos emberek között. Hogyan segíthetünk ilyenkor szervezetünknek, hogy ne illanjon el a vidámság is a napsütéses órákkal? Például együnk jókat!

Fűszerezzünk bátran!

Vannak fűszernövények, amik, ha nem is nevezhetőek kifejezetten antidepresszánsoknak, intenzív aromájuknak köszönhetően serkentik a tudatunkat. Ilyenek például a levendula és a bazsalikom. Mind a szaglásunkat, mind az ízlelőbimbóinkat érdemes egyre többet kényeztetni velük az ősz közeledtével, akár egy paradicsomos pesto vagy egy kis levendulás sütemény formájában.

Érdemes minél több levest is főzni ilyenkor, hiszen nemcsak a folyadékszintünket segít optimális szinten tartani, de egy-egy jó ragu- vagy zöldségleves elég színes és illatos ahhoz, hogy elűzze a fásultságot. Használjunk egyedi, izgalmas fűszer-kombinációkat! Tökös, répás vagy krémlevesekhez gyömbért, csilit, mézet, míg húslevesekhez és hagyományos zöldségleveshez reszelt szerecsendiót, zellerzöldet adhatunk, esetleg bolondítsuk meg kevés színes borssal, borsikafűvel. Fontos, hogy az utóbbit csak a főzés végén tegyük hozzá, mivel erős íze keserűvé is változtathatja az ételt.

Együnk édességet!

Mindemellett kényeztessük magunkat édességgel! Kritikus pillanatban vegyünk a kedvenc sütinkből vagy készítsük el a legcsokisabb brownie-t, amit csak el tudunk képzelni. Olyan „öndédelgető” módszer ez, ami általában tilosnak számít, némely esetben mégis szükség van a gyorssegélyre. Lényeg a mértékletesség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában