anyaság

2019.09.03. 12:30

A szülés csodálatos lehet kórházban és otthon is

A lelki kísérés, érzelmi jóllét, komfortérzet növelése a dúla feladata a szülésnél.

Nagy-Hankó Krisztina

Geréné Gál Gabriella miskolci dúla

Fotó: Nagy-Hankó Krisztina

A szülés ma Magyarországon a legtöbb esetben szülész-nőgyógyász orvos jelenlétében, kórházi körülmények között zajlik. Ezt megelőzően pedig számos vizsgálattal ellenőrzik a 9 hónap alatt az édesanya és a születendő gyermek állapotát. Fizikailag. De ki foglalkozik eközben a lelki folyamatokkal, ki készíti föl a nőt a szülésre és a gyermekvállalásra? Jó esetben egy családtag vagy ennek híján egy olyan személy, akinek a család bizalmat ad.

Aktívan, napi szinten

Ez a személy lehet egy dúla. Geréné Gál Gabriella miskolci dúla azon kevesek egyike, aki aktívan, napi szinten dolgozik a várandós nők lelki egyensúlyának elérésén. Szülésfelkészítő tanfolyamokat, várandóskísérést, szüléskísérést és szülésfeldolgozást is tart. Gabriella csoportos szülésfelkészítésén a lelki és technikai oldalra helyezi a hangsúlyt. Két részből tevődik össze, az első rész fogja meg a kompetenciarészt az anyában és apában – mondta a dúla. Ekkor tudatosul, hogy ez az ő szülésük, az ő gyermekük fog megszületni, elképzelik, hogy milyen lesz a gyermek. A következő blokkot már erre építik fel, mit tehetnek azért, hogy olyan csodálatos szülésélményük legyen, amit elképzeltek, megálmodnak. Ezeket segíti a légzéstechnika, vizualizációs technika, masszázstechnika – mozdulatok és szavak. Általában mindenki gyors, fájdalommentes szülést szeretne. A kémiai eszközök, szerek előnyeiről, hátrányairól, kockázatokról is beszélgetnek.

– A dúla nem tanácsot ad, hanem tájékoztat, információkkal látja el a leendő szülőket. Ami alapján a párok eldönthetik, hogyan kívánják világra hozni a gyermeküket, otthon, kórházban, spontán vagy császármetszéssel – hangsúlyozta Gabriella. Ez mindig a család, de jellemzően az édesanya döntése. Szokták mondani, hogy „ember tervez, Isten végez”, de ő ezt másképp látja, ha az ember szeretne valamit elérni, valamiért tesz, akkor az többnyire megadatik. A nők általában a harmadik trimeszterben keresik meg, mert akkor kezdi el őket igazán foglalkoztatni a szülés, a 32-33. hét körüli időszak azonban már későinek bizonyulhat. Minél korábban, annál jobb, emelte ki a miskolci dúla. Konkrét példát is hozott: volt olyan, aki a gyermekvállalás előtt felkereste, mert félt a szüléstől, és évek óta nem esett teherbe, viszont ez után nem sokkal várandós lett. Feloldották a lelki gátat.

A szülésfelkészítő tanfolyamon fogalmazódik meg, hogy kérnek-e szüléskísérést is a párok. Amennyiben igen, akkor megállapodnak a találkozások gyakoriságában. Ha otthon szeretne szülni az édesanya, akkor egy hosszú listának kell megfelelnie. Amennyiben ez teljesül, akkor van lehetősége felkeresni egy bábaszolgáltató céget, akikkel hivatalosan szerződést köt, és természetesen a dúlával is. A kórházban szülő nő rengeteg „papírt” kap arról a sok vizsgálatról, ami a várandósság ideje alatt történik. Ez a szerződéskötés és annak menete még mindig intimebb. Az lényeges, hogy tudja az anyuka, mire számíthat, miben kaphat segítséget.

Szüléskísérés

Miskolcon a megyei kórházban van arra lehetőség, hogy az 1 fő kísérő mellett, ami jogilag megilleti az anyát – általában ez a személy az apa – jelen legyen a szülésnél a dúla is. Az orvosok nagy részével és a szülésnél jelen lévő kórházi személyzettel is jó a kapcsolat. Volt már csodálatos szülésélménye így anyukának és apukának is, hogy a dúla és az egészségügyi dolgozók jól együttműködtek. Az anya támogatása szempontjából fontos, hogy hogyan tudják kísérni. Otthon szülésnél nem kérdés, hogy az van, amit az édesanya szeretne.

Manapság egyre többen fogadnak kórházi szülésznőt, ez biztonságot adhat a várandós nőnek. A lelki kísérés, érzelmi jóllét, komfortérzet növelése azonban a dúla feladata, tulajdonképpen a szülésznőknek is rendelkezniük kellene ezzel, de ők inkább a szakmai részét teszik hozzá. Kezelik a gépeket, adagolják a gyógyszert, ha szükséges. A dúla lelki kísérő, aki jobban ismeri az anyukát. Ez régen is így volt, amikor csak otthon szültek a nők: volt mellettük a szüléskor valaki, aki ismerte a problémáit. A dúla pozitív üzeneteket továbbít, ugyanazt az információt más köntösben tálalja, így sokat segíthet egy nehéz vagy hosszadalmas szülés idején – állítja Gabriella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában