Ízvilág

2019.09.22. 11:30

A spontaneitástól a fagyasztók kínálatáig

Kollégánk környezettudatossági megfontolásból is főz.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Bukovenszki-Nagy Eszter a konyhában is jól érzi magát

Fotó: Zöldi Anikó

„A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván” – mondta Paul Gauguin. Mégis, a háziasszonyok egyik leggyakrabban elhangzó és legnagyobb fejtörést okozó kérdése a „Mit főzzek?”

A főzés kikapcsol

Van, aki imád főzni, új receptekkel meglepni a családot, kísérletezni, különlegességeket az asztalra varázsolni, más azonban nyűgként éli meg már azt is, hogy ki kell találnia, mi legyen az ebéd. Nem másnapra, hanem akár aznapra.

Valahol a kettő között imbolygok, alapvetően szeretek főzni, mert kikapcsol, főzés közben sokszor hallgatok zenét, szombat estéken elkortyolok mellé egy pohár bort. Sőt gyakran alakítjuk közös, romantikus programmá az ételkészítést.

Azonban sokszor nekem is nehézséget okoz a tervezés. Édesanyám is gyakran traktált bennünket ezzel a kérdéssel, én pedig nem értettem, hiszen annyi étel van, hogy elképesztő, ott vannak a receptkönyvek, no meg az internet végeláthatatlan lehetőségeinek tárháza, anya hogyhogy nem tud mégsem kitalálni valamit… Ezért nincs is kifejezetten oda a főzésért, noha ehhez képest zseniális szakács, mindig mondogatjuk is neki, hogy mi lenne, ha még szeretne is főzni? Mióta saját háztartást vezetek, mélységesen megértem őt, én is folyton ezzel zaklatom a férjemet.

Tervezés a titka?

Egy barátnőm például úgy oldotta meg ezt a problémát, hogy vasárnap összeül a családdal és akár hetekre előre összeállítják a menüt, amitől csak a legritkább esetben térnek el. Ez az ő dolgát felettébb megkönnyíti, nem kell azon görcsölnie, hogy kitalálja, ki mit enne, a család pedig mindig olyat választ, ami ínyére való, mindenki boldog. Ez sokkal kevesebb időt és energiát igényel, mint napról napra törni a fejünket.

Jómagam ennél spontánabb vagyok, nem szeretem előre eldönteni, hogy mit akarok majd, általában aznap találom ki, hogy mi az, amit szívesen ennék. Igyekszem friss, szezonális és hazai alapanyagokat használni, ezért piacon vásárolok, de vannak lusta napok, amikor a fagyasztóból ütök össze valamit vagy a maradékokból, mert ételt nem dobunk ki. Környezettudatossági megfontolásból pedig igyekszem csökkenteni a húsfogyasztást, ezért hét közben minimalizálom a húsféléket, inkább hétvégén kerül az asztalra egy jó pörkölt, oldalas vagy sült csirke, már csak azért is, mert a férjemnek ami nem hús, az köret.

Gyorsan finomat

Ha nincs időm a konyhában sürgölődni, akkor tésztaféléket készítek. Egyébként is mániákusan odavagyok a tésztákért, de különben is nagyszerű fogás, hiszen villámgyorsan elkészíthető, könnyen variálható, csak a képzelet szabhat határt annak, hogy mit teszünk rá. Lehet édes, lehet húsos, lehet vegetáriánus, szószos vagy rakott, és akkor ott vannak a nudlik, a nokedlik is. Kár, hogy azonnal a zsírpárnáinkat szaporítják, de hát valamit valamiért.

Egyaránt szeretem a klasszikus magyar ételeket, de szívesen kipróbálok más nemzetek konyháiból is egy-egy receptet. Szeretem a könnyű, friss ételeket, a déli konyhát: halakat, salátákat, zöldségeket.

Hétvégi menü

Folyami halat egyébként sosem veszek, édesapám horgászik, így csak olyan halat eszek meg és készítek el, amit ő fogott.

Tonhalat, ami szintén egy sokoldalú alapanyag, hiszen remek például tésztára vagy salátába is, sajnos nem tud pecázni, így azt kénytelen vagyok konzerv formájában beszerezni.

Ezen a hétvégén, mivel híján leszek a szabadidőnek, a hazai és könnyen elkészíthető fogások egyik királyát választottam: a hurkát, krumplival és hagymával. Minimális az előkészület, csak bedobom a sütőbe, és kész is, mivel úgy gondolom, hogy a hétvége a közösen eltöltött időé és nem a konyhában izzadásé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában