Hétköznapi Hősök

2019.08.05. 08:30

Tibor hozza el a csodát

Nem milliárdos, nem is milliomos, mégis azt nézi, kin segíthet.

Hegyi Erika

Zaveczki Tibor (középen) a felújított ház előtt

Forrás: Solmedia

Lapunk hetek óta a hétköznapi hősöket keresi több kategóriában. A napokban az önkéntes kategóriába jelölés érkezett Zaveczki Tiborra, aki létrehozta „A kívánság” nevű videóblogot azzal a céllal, hogy beteg vagy nehéz sorsú gyerekek kívánságait teljesíthesse segítőivel együtt.

Öt kívánság

– Mondhatnám, hogy unatkozó milliomos vagyok… Azt is, hogy az a tervem, hogy meg akarom menteni a világot, de ezek üres, valóság nélküli szavak lennének, hiszen valójában átlagember vagyok – mondta elöljáróban Tibor. – Ebédfutárként dolgozom, a hozzá tartozó átlagfizetéssel. Viszont úgy érzem, a szívem a helyén van. Nem éreztem elegendőnek, hogy az utcán élő otthontalan embereknek élelmiszert veszek. Hittem, hogy „A kívánság” által valóra váltott álmok erőt adnak a beteg gyerekeknek a gyógyuláshoz, az elesetteknek pedig reményt a folytatáshoz. Tudtam, hogy ezek az események nemcsak nekik, hanem számukra idegeneknek, a nézőknek is inspiráló élmények lehetnek. Mára ez be is bizonyosodott, hiszen egy ilyen kisfilmen ma már milliónyian érzik át velünk együtt azt, amit mi is átélünk a forgatás napjain.

Tibor „A kívánságot” egy évvel ezelőtt, egyedül hozta létre. Ehhez csatlakozott a párja, aki főleg az adminisztrációban segített. De szükség volt egy fotós-videós párosra is. Erre a munkára a barátait kérte fel, így egy-egy forgatás erejéig négyfősre nő a kis csapat. Eddig már öt kívánságot sikerült valóra váltaniuk.

Drámai sorsok

– Egy-egy ilyen esemény szervezése sokszor heteket is igénybe vesz annak függvényében, hogy az adott kérés mennyire komplikált. Példaként hadd említsem meg, amikor az ország Marika nénijévé vált vilmányi nagymama házát sikerült felújítanunk, miközben velük a Balatonon nyaraltunk, ahol életükben először jártak. Itt körülbelül két hónapnyi, rendkívül aktív szervezési munkára volt szükség – fogalmaz Tibor.

Kérdezzük tőle, melyik volt számára a legmeghatóbb történet.

Mint fogalmaz, el sem tudjuk képzelni, hogy milyen drámai sorsok vannak.

– Mindig mindegyik történet nagyon egyedi és különleges. Amikor már azt gondoljuk, hogy ennél nincs drámaibb, meghatóbb vagy elgondolkodtatóbb, akkor érkezik egy újabb levél, amitől ismét gombóc keletkezik a torkunkban. Ha mégis említenem kellene az eddigiek közül – hiszen a jövőbelieket még nem árulhatom el –, akkor kettőt biztosan kiemelnék. Az elsőt, amikor egy 10 éves kislány el sem tudta képzelni, hogy egyszer egy igazi étteremben ebédelhet, valamint az ötödiket, amit bizonyára nagyon sokan ismernek az olvasók közül is. Ebben a videóban láthattuk az unokáit betegen, egyedül nevelő 80 éves nagymamát, akiket sikerült elvinnünk a magyar tengerhez, mialatt felújítottuk a házukat. Az átadáskor, ott abban a szívszorító pillanatban, megállíthatatlanul folytak a könnyeink, de ezek az öröm könnyei voltak. Ilyenkor őszintén átértékelek dolgokat…

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy a jelöltek bemutatása után kezdődik a Hétköznapi hősök akciónk szavazása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában