Veszélyes élvezet

2019.08.11. 17:30

Padlógáz a szervezetnek

Hozzászokik, túlpörög a szervezet, és a rejtett szívbetegségek kockázatát is emeli az energia­ital.

Az energiaitalok emelik a rejtett szívbetegségek kockázatát (Illusztráció)

Forrás: ÉM

„Feldob, majd a padlóra küld”– általában így jellemzik az energiaitalokat. S hogy miért is időszerű foglalkozni a magas koffeintartalmú italok egészségügyi kockázatával, magyarázat lehet rá, hogy egyre többen napi rendszerességgel fogyasztanak belőlük fáradtság, kialvatlanság ellen.

„A keringési rendszer terhelése mellett érik el a kívánt hatást.” dr. Bakk Sándor

Viták kereszttüzében

Időről időre a viták kereszttüzébe kerül az a kérdés is: hány éves kortól engedhető meg a kamaszoknak, avagy tegyük náluk tiltólistára s ne hagyjuk, hogy pihenés helyett rendszeresen felhajtsanak a pluszenergiát adó, átmenetileg üdítő érzést kiváltó italból 2-3 decit. Valóban lehet néhány órát nyerni a hatásával, s felpörögni, de tudjuk-e, mekkora a rizikóhatás?

A közelmúltban e téma körül az is felkavarta az állóvizet, amikor dr. Zacher Gábor toxikológus azt nyilatkozta, hogy semmilyen negatív hatása nincs, ha megiszunk egy dobozzal az energiabombából. Persze rögtön hozzátette azt is, hogy a szívbetegséggel, extrém magas vérnyomással élőknek és a 14 év alatti gyerekeknek nem ajánlja a fogyasztását.

Rá lehet szokni

– Tény, hogy a forgalomba kerülő energiaitalok számos élelmiszeripari, egészségügyi engedélyeztetési eljáráson mennek keresztül, míg a polcokra kerülnek, így mérsékelt fogyasztásuknak nem kellene kockázatot jelenteniük. Ugyanakkor rendszeres, túlzott fogyasztásuk, tekintve, hogy a bennük lévő hatóanyagok bizonyítottan stimulálják az úgynevezett endogénhormon-elválasztást, függőséget okozhatnak – mondta el dr. Bakk Sándor kardiológus. A veszélyük abból is adódik, hogy az energiaitalokban – egy szimpla kávéval ellentétben – több olyan stimuláló anyag (koffein, taurin, guarana, ginzeng) van, amelyek hatása akár egymást erősítve összegződik, kifejezetten pörgetve a szervezetet. A keringési rendszer terhelése mellett érik el a kívánt hatást, ami fokozott koncentrációkészséget, teljesítményemelkedést idéz elő – mutatott rá a szakember, és hozzátette: jó tudni, hogy ezek az italok nem helyettesítik a pihenést, az alvást, sőt ismert szívbetegség esetén ártalmasak is lehetnek.

Cigaretta mellé fogyasztják

– Többnyire reggel, egy-egy szál cigaretta elszívása mellé isznak egy doboz energiaitalt a fiatalok, a kávéhoz hasonló napindítóként. Az iskolai büfében nem lehet megvásárolni, ennek ellenére előfordul, hogy tanév közben látjuk néhány diák kezében a serkentőt – osztotta meg észrevételeit egy gimnáziumban tanító tanárnő.

– Az is problémát okozhat, ha „löketdózisban” kapja a fiatal szervezet a „bombát”, például ha valaki egy buliban egymás után több dobozzal fogyaszt, alkoholt is iszik, intenzíven mozog, táncol – ezáltal sok folyadékot, elektrolitot (a testfolyadékban található, a szervezet zavartalan működéséhez szükséges ásványi anyagokat) veszít, s azt nem pótolja megfelelően –, akár hirtelen szívhalálhoz vezető ritmuszavar is felléphet. Olyan ez, mintha padlógázzal vezetnénk a közlekedési viszonyok figyelembevétele nélkül – zárta e hasonlattal dr. Bakk Sándor.

Élettani káros hatások

Az energiaitalok rövid távú hatása: a szervezetben adrenalin, dopamin szabadul fel, emelkedik a pulzusszám, a vérnyomás, az agyi aktivitás, a vércukorszint, javul a koncentrálóképesség, de vizet von el a szervezetből. Egyes gyógyszerek hatását befolyásolja (például a vérnyomáscsökkentőkét). A szakemberek hosszú távú hatásként említik, hogy hamar hozzászokik a szervezet, így kevesebb saját hormont termel. Szívelégtelenséghez, ritmuszavarhoz, akut magas vérnyomáshoz vezethet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában