Miskolc

2019.08.12. 20:30

Görög földön lett „kalauz” a lányuk

Fazekas Ildikó tizenöt éve él a görög fővárosban, ahol idegenvezetőként dolgozik.

Kolodzey Tamás

Rubik Ernővel az Akropoliszon

Szülei ismert miskolci testnevelő tanárok, edzők, sportvezetők: Fazekas Miklóst és feleségét szinte mindenki ismeri, utóbbi a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület elnöke.

Célkeresztben a szigetek

– Évente három hónapot töltünk az Athénban élő lányunknál – mondta újabb utazásuk előtt Ildikó, az édesanya, akinek lánya ugyanezt a keresztnevet kapta. – Tavasszal, nyáron és ősszel mi repülünk hozzájuk, télen ők jönnek hozzánk. Egy hónapig leszünk kint, régebben busszal és kocsival is mentünk, de ebből már kinőttünk. Sütünk, főzünk, unokázunk, kirándulunk. Az ország sok részét bejártuk már, a szigetek azonban egyelőre kimaradtak, de ami késik, nem múlik. Ebből a szempontból jó helyzetben vagyunk, hiszen a lányunk családja húsz percre lakik a Venizélosz-repülőtértől, így egy-két éven belül biztosan megcélozzuk a turisták által kedvelt Krétát, Rodoszt, Korfut, Szamoszt vagy éppen Koszt.

Fazekasék negyvenkét éves lányának görög férje van, ennek következtében mindenki beszéli az ottani nyelvet.

– Az unokám, a nyolcéves Maximos Tzanetos legutóbb már egyedül repült Budapestre, ahol mi vártuk – folytatta Fazekas Miklósné. – Most mi indulunk, alig várjuk már az újabb athéni túránkat. Ildikóék a Gerekas nevű negyedben laknak, érinti őket a híres maratonfutás útvonala. Pár nap múlva a Peloponnészoszi-félszigeten lévő, Olümpia városához közeli nyaralójukban leszünk, és biztosan nem fogunk fázni. Szemben van Zakynthosz, az a vidék a görögök pihenőhelye, így kevés külföldivel fogunk találkozni.

Hírességeket is

Amíg a görög–miskolci családok a tengerben hűsölnek, addig Spiridon Tzanetos felesége (aki megtartotta magyar nevét) néhányszor valószínűleg az érkező honfitársainkat kalauzolja. Sok hírességet vezetett már, legutóbb Rubik Ernő Kossuth-díjas feltalálónak tolmácsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában