perzsaleopárd-gyász

2019.08.29. 13:30

Elpusztult „Nevenincs”, a perzsa királylány

Pár nappal ezelőtt még boldogan szavaztunk a Miskolci Álllatkert és Kultúrpark weboldalán arra, hogy mi legyen a gyönyörű, tízhetes nőstény perzsa leopárd kölyök neve, tegnap azonban szívszorító hírt kaptunk.

Novák Krisztina

Bemutatkozott a kis leopárd

Fotó: Kozma István

Pár napja a kölyök – valószínűleg játék közben – súlyos lábtörést szenvedett a kifutóban. A balesetet követően az állatot gondozói azonnal a Nyíregyházi Állatkórházba szállították, ahol műtéten esett át.

A visszaszállítást követően a kis állat lába sajnos nem javult, és az általános állapota is egyre romlott. A Nyíregyházi Állatkórház és a Miskolci Állatkert állatorvosának, dr. Puskás Gábornak gyors konzultációja szomorú eredményt hozott.

Nem volt már olyan beavatkozás vagy kezelés amellyel a kölyök életét meg lehetett volna menteni, így a felelősségteljes állattartás ki nem mondott szabályainak megfelelően, nem engedték, hogy hosszas szenvedések között múljon ki. Szomorú szívvel – de tudván, hogy a leopárd kölyöknek már csak ezzel tudnak segíteni – altatás segítségével szenderült örök álomra.

Az anyaállat, Tareca az első nap még folyamatosan kereste kölykét, de szerencséjére működtek a természetes ösztönök, így a másnapot már nyugodtabban töltötte párja, Assim és előző kölyke – a két évvel ezelőtt, decemberben született –, Touran társaságában.

„Nevenincs” születéséről az elsők között adtunk hírt és ott voltunk az első állatorvosi vizsgálatán is. A sajtó előtti debütálását olyan határozott és felnőttesen tiltakozó hangok előzték meg, hogy sokunknak majdnem inába szállt a bátorsága. Amikor végül kihozták az akkor még hat hetes kicsit, még a sokat látott újságírók, riporterek, fotósok, és operatőrök szíve is ellágyult és sokunk szeme könnybe lábadt az élet ezen apró csodája láttán. Együtt nevettünk, amikor elfogyott a türelme és – szerinte – ijesztő fújásokkal adta tudtunkra nemtetszését. Most pedig itt hagyott minket, de emlékeinkben tovább él.

Ég veled királylány...

„A halott az élők kormányosa.” /Perzsa közmondás/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában