Hétköznapi Hősök

2019.07.22. 07:30

Otthonaikban segítenek

Egyedüliként biztosít házi betegápolást megyénkben a rászorulóknak Ákos Judit és csapata.

Detzky Anna

Ákos Judit

A nap 24 órájában nyújt segítséget a nyolcfős fiatal, szociális gondozó és ápoló csapat idős, beteg, magára hagyott embereknek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egyedülálló módon.

– Egészségügyi végzettséggel rendelkezem, és így jött a gondolat, hogy szeretnék valami olyasmivel foglalkozni, amiből hiány van a környéken ezen a területen. Aztán egy évvel ezelőtt újraindítottam az otthonápolási vállalkozásomat – mondja Ákos Judit. – Rengeteget szórólapoztunk a kollégákkal. Egy ideje pedig már szájhagyomány útján terjed a hírünk. A kórházban és a családsegítő szolgálatoknál is ismernek minket. Akinek szüksége van rá és megkeres, azoknak mind segítünk. Ha szükséges, folyamatosan ott maradunk a beteg mellett, 24 vagy 12 órás váltásban. Közülünk mindenkit a segítőkészség vezérel, és szívvel-lélekkel dolgozik. Úgy tekintünk a pácienseinkre, mintha a saját hozzátartozóink lennének.

Nincs lehetetlen

A egészségügyi szakembert személyes motivációiról is faggattuk.

– Azért csinálom ezt, mert szeretek segíteni és látni, ahogy felépül valaki és visszanyeri a korábbi életminőségét, vagy még annál is jobb helyzetbe kerül. Először általában terepfelmérést tartunk, aztán az igényeknek megfelelően szerződést kötünk és a háziorvossal is felvesszük a kapcsolatot. Volt már olyan esetünk, akinek a kórházban azt mondták, hogy nem tudnak rajta segíteni és nem javítható az állapota. Teljesen le volt bénulva, mi tanítottuk újra járni, és kezeltük a sebeit négy hónapon át. Jelenleg éppen egy 82 éves, művesével élő bácsihoz járunk, aki Miskolc külterületén lakik, nagyon rossz, szinte embertelen körülmények között. Nem tudja magát ellátni, de a gyermekei távol élnek, és gyakorlatilag csak mi vagyunk ott neki. Rengeteg olyan betegünk van rajta kívül is, akinek a családja külföldön tartózkodik – magyarázta beszélgetőtársunk.

Rengeteg pozitív visszajelzés

Támogató családja, baráti köre és együttműködő kollégái nélkül Judit nem tudna ennyi életet menteni.

– Napi nyolc órában végzem ezt a munkát az ötéves fiam és a három hónapos lányom mellett, de a sürgős esetek miatt teljesen változó, hogyan alakul egy nap. A párom, édesanyám és apósom is segítőkész, úgyhogy egy igazi nagy család az egész vállalkozás a kollégákkal együtt. A barátaim is egyre biztatnak. Igazán a sikerek azok, amik feltöltenek és amiket a munkatársakkal is szívesen megosztok. A gondozottainktól folyamatosan rengeteg pozitív visszajelzést kapunk – mondja Ákos Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában