Szúnyog

2019.07.02. 17:30

Nem csípi, ha csípik? Ezek a módszerek működhetnek

Viszket, vakarni mégsem tanácsos. Van más módszer, ami enyhítheti a szúnyogcsípés kellemetlen tüneteit.

Ha már megcsípett a szúnyog, viszket majd a helye

Forrás: Dreamstime

Ahhoz, hogy kezelni tudjuk, először is azt kell megérteni, miért is viszket az apró vérszívó rovarok csípésének a helye. Magyarországon negyvennyolc fajta szúnyog él, ezeknek azonban csak a szaporodási ideje alatt van szüksége vérre. Ezt a nőstényszúnyog a szívószálszerű szájszervével bányássza elő a bőr alatti hajszálerekből mint egy miniatűr szerves olajszivattyú. A rovar, miközben vérünket fogyasztja, a nyálából befecskendez egy keveset az apró sebbe. A szúnyog nyála olyan anyagot tartalmaz, ami megakadályozza, hogy a test válaszreakcióként azonnal megalvassza a vérünket. Erre az anyagra reagál az immunrendszerünk. Tehát hiába csapjuk agyon az élősködőt, mielőtt még duzzadtra szívná magát, nem kerüljük el vele a kellemetlen következményeket: a szervezetünk hisztamint szabadít fel, ami kitágítja a hajszálereket, hogy a véráramban az antitestek könnyebben jussanak el a céljukhoz. Ezek a kitágult erek felelősek a puklikért, míg a viszketést a gyulladásos immunreakció számlájára írhatjuk. Ha vakarjuk az irritált részt, így próbálva enyhíteni a tüneteket, a test fokozza a reakciót, még több antitestet küld, és újabb adag hisztaminnal támogatja őket.

Nyomjon rá ikszet?

Több olyan készítményt árulnak a gyógyszertárakban, amelyek enyhítik a szúnyogcsípések okozta viszketést és bőrpírt. Ezek többnyire hatásosak, de nem csodaszerek, hanem egyszerű antihisztamin tartalmú, gyulladáscsökkentő hatással bíró készítmények. Mivel a szúnyogcsípés lényegében gyulladásos immunreakció, nem is kaphatunk rá specifikus csodaszert, ami pillanatok alatt megoldja a problémát.

Érdemes tehát természetes gyulladáscsökkentő módszerekkel kísérletezni. Az interneten számos javaslatot találunk, a hajmeresztő őrültségeken át az olyan tanácsokig, mint hogy nyomjunk a csípésre egy x-et a körmünkkel. Vannak észszerűnek tűnő ötletek is, ezek közül gyűjtöttünk össze pár tippet.

Golyós stift és borogatás

Egyes vélemények szerint teljes immunitást is elérhetünk a szúnyogok nyálában található anyag ellen. Ehhez csupán hosszú éveken keresztül tudatosan kell összecsípetnünk magunkat, mintegy százötvenezer alkalommal. Némileg kevesebb vesződséggel jár, ha egy golyós dezodorral kenjük be az érintett felületet. A dezodorokban levő alumíniumsók állítólag segítenek a gyulladás lelohasztásában, és ezzel együtt a viszkető érzés is tovaszáll.

Borogathatjuk is az irritált felületet, mint egy duzzanatot. Ha jegeljük a csípéseket, az erek egy idő után összehúzódnak. Ez persze kivitelezhetetlen, ha több csípést szeretnénk egyszerre kezelni. Ebben az esetben a hideg fürdő jelentheti a megoldást.

Kipróbálhatjuk a hagyományosan javallott ecetes ecsetelést is. Az ecetet vízzel felhígítva kenjük a bőrünkre. Savas kémhatása semlegesíti a rovar lúgos nyálát, legalábbis ez a modern magyarázata a népi módszernek. Van, akinek a bőre rosszul viseli ezt a kúrát. Azok számára az almaecet ajánlott. Érdemes az ecsetelést naponta többször is elvégezni, a kívánt eredmény érdekében.

Többen ajánlják a mézes kenegetést. A méz köztudottan a népi gyógyászat egyik szuperszéruma, ami minden bajra gyógyszer lehet. Ez persze enyhe túlzás, azonban a méhek termelte ragacsos anyag gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt akár valóban enyhítheti a panaszokat. Ez azonban olyan megoldás, ami több kellemetlenséggel járhat, mint az eredeti probléma. Egyfelől fennáll a veszélye annak, hogy mindent összekenünk a ragacsos gyógyírral, ha megfeledkezünk magunkról, másrészről pedig nem a legköltséghatékonyabb a méregdrága méz ilyen célú felhasználása, főleg, ha úgy borítják az apró foltok a testünket, mint a harminc fok feletti mérőpontok pöttyei a júliusi hőtérképet. Sokkal olcsóbb, de hasonlóan hatásos módszer fogkrémmel bekenni a csípések helyét. Ez a taktika a domináns inger mechanikáján alapszik: a hűsítő érzés erősebb az agyban, mint a viszketés.

Állandó irritáció esetén érdemes lehet eltekinteni a felületi kezeléstől, és a gyökerénél megragadni a bajt. Ha elfogadjuk azt a tényt, hogy a szúnyogcsípés egyszerű gyulladásos tüneteket produkál, akkor ennek a enyhítésével érhetünk el eredményeket. Többen ajánlják ilyenkor a gyulladáscsökkentő hatású gyógykészítmények szedését. Egyes vélemények szerint a kalciumtartalmú pezsgőtabletta is sokat segíthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában