túlfogyasztás világnapja

2019.07.27. 11:30

Még egy Föld kellene, hogy fedezze a fogyasztásunkat

Idén július 29-ére esik a Túlfogyasztás Világnapja.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Illusztráció

Forrás: Dreamstime

A Global Footprint Network adatai szerint idén július 29-én lépi át az emberiség fogyasztása azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni. 1970-ben még csak december 23-án értük el a túlfogyasztás határát. Ez azt jelenti, hogy minden évben túlhasználjuk a Földet, amely így kénytelen „hitelezni” nekünk. Fogyasztásunkat tekintve ugyanis úgy élünk jelenleg, mintha 1,75 Föld állna rendelkezésünkre – pedig csak egy van. Évről évre egyre hamarabb jön el ez a nap. Tavaly még augusztusra esett, idén azonban már kevesebb mint 7 hónap alatt elhasználjuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait.

Magyarország a világátlagnál is rosszabbul teljesít

Ma a világ népességének 80%-a olyan országokban él, ahol több erőforrást használnak fel, mint amennyit az ökoszisztémák meg tudnak újítani.

Európa még a globális átlagnál is rosszabbul teljesít: az európai túlfogyasztás napja idén május 10-ére esett, vagyis ha mindenki úgy élne, mint az EU tagállamaiban átlagosan, akkor a Föld éves tartalékai már ezen a napon kimerültek volna. Bár az uniós tagállamok ökológiai lábnyoma között nagyok az eltérések, egy dolog minden országra jellemző: egyikük sem működik fenntartható szinten. Magyarország az európai és a világátlag között helyezkedik el: hazánkban a túlfogyasztás határát ebben az évben június 14-én értük el, vagyis több mint 2,2 Földre lenne szükségünk ahhoz, hogy a természeti erőforrások fedezni tudják igényeinket.

„Hazánkban az energiafogyasztás jelenti a legnagyobb környezetterhelést, mivel annak döntő részét fosszilis energiahordozókból biztosítjuk. Ez teszi ki az ország ökológiai lábnyomának közel kétharmadát. Jókora részt foglal el emellett az élelmezésünk, amely a lábnyomunk egyötödéért felelős. Ennek legfőbb oka a haszonállatok tartása, mivel számukra jelentős legelő- és gabonaterületet kell biztosítani” – mondta Harmat Ádám, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás programvezetője.

A rekorder ahogy tavaly, idén is Katar, ahol mindössze másfél hónap alatt, már február 11-én elérték a túlfogyasztás napját. A legkisebb ökológiai lábnyoma többek között Marokkónak, Kirgizisztánnak, Nigernek, Albániának vagy Pápua Új-Guineának van.

Lépnünk kell

Bolygónk biológiai sokfélesége rohamtempóban csökken, az éghajlatváltozás hatásai pedig egyre kézzelfoghatóbbak – ezért sürgős lépéseket kell tennie az egész világnak.

Bármennyire is azt gondoljuk, hogy mi magunk kevesek vagyunk ehhez, ez tévedés: mi, egyének is sokat tehetünk ökológiai lábnyomunk csökkentéséért. Ennek érdekében indította el a Borsod Online is a környezettudatos életmóddal foglalkozó cikksorozatát, a legutóbbi cikket itt lehet elolvasni.

Megannyi apróság van, amiben érdemes és lehet is változtatni, kezdve azzal, hogy odafigyelünk a fogyasztásunkra, lekapcsoljuk magunk után a villanyt, elzárjuk a csapot fogmosáskor, szelektíven gyűjtjük a szemetet, nem nyomtatunk, ha nem muszáj, a sor végtelen. Mindenekelőtt azonban talán az egyik legfontosabb, hogy ne fogyasszunk túl, ne pazaroljunk! Csak azt vásároljuk meg, amire valóban szükségünk van, és igyekezzünk tárgyaink élettartamát meghosszabbítani, amennyire csak lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában