Ízvilág

2019.07.28. 15:00

Levendulás receptek

Mutatunk néhány egyszerű, de mégis ínycsiklandó receptet levendula felhasználásával.

Illusztráció

Levendulás baracklekvár

Hozzávalók

2 kg sárgabarack, 6 db friss levendula­virág, 50 dkg befőzőcukor, 1 kávéskanál vaníliakivonat, 1 citrom leve

Elkészítés

A megmosott barackokat tegyük bele a forrásban lévő vízbe. Amikor hólyagosodik, szűrőkanállal szedjük ki, és ha kissé kihűltek, szedjük ki belőle a magokat és rakjuk bele a passzírozó­gépbe. Tegyünk egy mély tálat alá, és daráljuk bele a gyümölcsöt. A héjától így megszabadulunk, és gyönyörű aranysárgaszínű lekvárt kapunk. A kész masszát lábasba öntjük, majd hozzákeverjük a befőzőcukrot és a citromlevet. Összekeverjük és hagyjuk állni egy napig, hogy jól összeérjen. Aztán tegyük fel lassú lángon főzni. Adjuk hozzá az ágáról leszedett levendulavirágokat és a vaníliát, majd párszor kevergetve főzzük 20 percig. Forrón öntsük az alaposan kitisztított, fertőtlenített üvegekbe, és szorosan zárjuk le csavaros tetővel. Nem szükséges dunsztolni, hagyjuk elöl, amíg kihűl, majd tegyük a kamrába hűvös helyre.

Levendulás sajttorta

Hozzávalók

A tésztához (8 szelet)

4 db tojás, 20 dkg cukor, 30 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 1,5 dl tej, 1,5 dl napraforgóolaj, 1 vaníliarúd, 6 db friss levendulavirág, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál finomliszt

A krémhez

50 dkg mascarpone, 5 evőkanál porcukor, 1 teáskanál vaníliaaroma

A mázhoz

1 db tojás, 10 dkg porcukor, 3 db friss levendulavirág

Elkészítés

A két evőkanál friss levendulavirágot összemorzsoljuk és elkeverjük ugyanannyi kristálycukorral. A tejet feltesszük forrni, belekaparjuk a vaníliarúd belsejét, felforraljuk, majd lehűtjük. A tojások fehérjét felverjük a cukor felével kemény habbá, az összes többi hozzávalót – lisztet, tojások sárgáját, tejet, cukrozott levendula­virágot, sütőport, olajat – kikeverjük habosra, és óvatosan a habba forgatjuk. Aztán a kikent formába öntjük, és 175-180 fokon készre sütjük. Ha az egész kihűlt, kettévágjuk. A krémhez kikeverjük a mascarpone sajtot az 5 evőkanál porcukorral, vaníliaaromával, és megtöltjük vele a tortalapokat és egy-két órára a hűtőbe tesszük. Elkészítjük a mázat: elválasztjuk a tojásból a tojásfehérjét és felverjük, a 10 deka porcukorral elkeverjük, beleteszünk egy evőkanál friss levendulavirágot, végül a torta tetejére kenjük. A szélét díszíthetjük cukrozott levendulavirággal és levéllel.

Levendulás-mentás limonádé

Hozzávalók

A levendulasziruphoz

200 g cukor, 3 db szárított levendula­virág, 2 dl víz

A limonádéhoz

1 db citrom, 1 db narancs, 1 db lime, 2 marék mentalevél, 1 dl frissen facsart citromlé, 1 dl frissen facsart narancslé, 1 dl szódavíz, jégkockák vagy törtjég, ribizlifürt

Elkészítés

Egy lábasba öntjük a levendulaszirup hozzávalóit, felforraljuk, leszűrjük és hagyjuk lehűlni. A limonádéhoz megtisztítjuk a gyümölcsöket, gerezdekre vágjuk és előkészítjük a poharakat. A félliteres poharakba dobunk két-két szelet citromot és narancsot, majd egy-egy szelet lime-ot. Beletöltjük az ujjnyi cukorszirupot és folyadékokat. A tenyerünkben megtörjük a mentaleveleket és mehetnek a poharakba. Egy törőfa segítségével összepréseljük a gyümölcsöket, ízléstől függően 2-4 centiliter levendulaszirupot öntünk bele. Teszünk bele néhány jégkockát, és felöntjük szódával. Mentalevéllel, citromgerezddel, levendulával és a ribizlifürttel díszítjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában