Nem adja fel

2019.07.26. 08:00

Karja után lakását vesztette el

Megfelelő jövedelem nélkül otthona törlesztőjét sem tudta fizetni a munkabalesetet szenvedett asszony.

Tóth Balázs

Magyari Józsefné

Fotó: Tóth Balázs

A hónap végéig ki kell költöznie eddigi otthonából annak a tiszaújvárosi nőnek, aki egy üzemi baleset következtében néhány évvel ezelőtt elveszítette egyik karját. Magyari Józsefné sokáig dolgozni sem tudott, munkáltatóival is pereskedni kényszerül, hiszen a cégnél nem ismerték el azt, hogy hibás gépen kötelezték munkavégzésre.

Mivel munkája, elegendő jövedelme nem volt, így devizahitelre vásárolt lakásának törlesztőit sem tudta fizetni, így azt nemrégiben a végrehajtó elárverezte.

E hónap végéig

– Költöznöm kell, az önkormányzat jóvoltából egy bérlakást kaptam, ami nagy segítség, hiszen nem tudtam volna hova menni. E hónap végéig kell elhagynom a lakást, nagyon örültem, hogy kaptam különböző felajánlásokat, egyebek között azt, hogy ingyen elköltöztetnek. Sok kedves ember van a városban és az ország más részeiben is, akiknek nagyon köszönöm a támogatást, ki jó szóval, ki anyagilag segít. Sajnos, előfordul olyan is, hogy kitalálnak valamit, ami nem történt meg, például, hogy 50 millió forintot kaptam, vagy rég megkaptam a kártérítést a volt munkaadómtól. Ha így történt volna, akkor nem árverezik el a lakásomat – mondta Magyari Józsefné. Hozzátette, a lakás után majd’ félmillió forintos adóssága maradt, ennyivel kevesebb pénzért talált gazdára otthona, mint amennyivel a banknak tartozott. Korábbi tartozása 6,2 millió forint volt, ez 8,8 millió forintra nőtt, míg nem fizette a törlesztést. A végrehajtó mostanáig vonta havonta a jövedelméből annak 33 százalékát, ez továbbra is így lesz, ezért körülbelül öt évbe telik majd, mire letudja adósságát.

Az asszony elmondta, komplex minősítésen 70 százalékos rokkantságot állapítottak meg nála, ugyanis egy MRI-vizsgálat során jóindulatú daganatot találtak a térdében, amivel azért fordult orvoshoz, mert nagyon fájlalta. Kivételes rokkantsági ellátást kapott, így valamelyest jobb az anyagi helyzete, emellett pedig jelenleg napi négy órában dolgozik egy rokkantakat foglalkoztató munkahelyen. Egy másik ellátástól ugyanakkor elesett, tavaly elvették a fogyatékostámogatást, mert a hivatal szerint addig három esztendőn keresztül jogellenesen folyósították számára. Bírósághoz fordult, de az igazságügyi szakértő nem ítélte meg neki, ezért újból megpróbálja érvényesíteni igazát.

Magyari Józsefné a korábbi foglalkoztatójával kapcsolatos ügyről elárulta, májusban Tiszaújvárosban megszületett az elsőfokú ítélet, amelyet volt munkáltatója helyben megfellebbezett, a másodfokú eljárás ősszel kezdődik majd. A büntetőügy jogerős lezárultáig a folyamatban lévő polgári pert felfüggesztették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában