mesebeli segítség

2019.07.01. 11:30

Ilyen csakis a mesékben van

A nagy szegénységben élő nagymamával és unokáival igazi csoda történt.

Hegyi Erika

Drotár Jánosné Marika néni a titokban felújított háza előtt unokáival, Beával és Tibikével

Fotó: Bujdos Tibor

Azt hihetnénk, csodák csak a mesékben léteznek, pedig ez nem így van. A Vilmányban élő Drotár Jánosné Marika néni története ugyan mesébe illő, de mégis igaz. A két unokáját egyedül nevelő és nagy szegénységben élő 80 éves asszony végső elkeseredésében egy videóüzenetben kért segítséget még márciusban. Ez felkerült az internetre, és ezután olyasmi történt, amit Marika néni a mai napig sem akar elhinni. Nemcsak adományokat kapott, de egy jólelkű csapat a házát is felújította.

Bea és Tibike

Marika néni a kapuban állt, amikor megérkeztünk hozzá. Nehezen, két bottal jár, eltelt egy kis idő, amíg beértünk a szobába. Kértük, meséljen először egy kicsit az életéről, és arról, hogyan került ilyen nehéz helyzetbe.

– A tsz-ben dolgoztunk a férjemmel 20 évig. Teheneket kellett etetnünk és fejnünk. A férjem 49 éves volt, amikor meghalt, érszűkülete volt. Már 31 éve, hogy özvegy vagyok. Tíz gyereket neveltünk fel, de csak az egyik fiam lakik itt Vilmányban, a többiek messzire költöztek, és ritkán jönnek. Mennyi unokám is van? – Marika néni számolgatni kezd. – Olyan 50 körül, nem tudom pontosan – adja fel.

Drotár Jánosné | Fotó: Bujdos Tibor

Unokái kisgyerekek voltak, amikor hozzákerültek, Beatrix 3 évesen, Tibike pedig 2 évesen. Ma már 18 és 11 évesek. Az apjuk külföldön van, az édesanyjuk is máshol lakik, magyarázza Marika néni. Bea virágkötőnek tanult, de nem tud munkát vállalni, mert a beteg, nehezen mozgó nagymamának kell segítenie. Tibike pedig negyedik osztályos volt, jó tanuló, kiválóan focizik az iskolai focicsapatban. Nem meglepő, hogy focista szeretne lenni, de mint mondta, először kőművesnek tanul majd. Mindössze 80 ezer forintból élnek hárman, Marika néni gyógyszere 10 ezer forint havonta.

Amikor Marika néni és unokái története bekerült egy televíziós adásba, sok helyről kaptak segítséget. Tartós élelmiszereket és pénzt is küldtek nekik. Legnagyobb problémájuk azonban az omladozó, beázó házuk volt.

Felújították

És akkor történt meg a csoda, amit a Kívánság nevű videó­blog üzemeltetői tettek. Erről a blog alapítója, Zaveczki Tibor beszélt lapunknak. Csapatuk beteg vagy nehéz helyzetbe került gyerekek kívánságait igyekszik teljesíteni. Amikor tudomást szereztek Marika néni és unokái kilátástalan sorsáról, meglátogatták őket, és tartós élelmiszerekkel segítették hétköznapjaikat. Akkor megtudták, Tibike legfőbb kívánsága, hogy elmehessen a strandra és az állatkertbe. A Kívánság csapatnak az ország szinte minden részén vannak barátaik és felajánlóik. Az egyik balatoni vállalkozó biztosította a családnak a néhány napos nyaralást a magyar tengernél.

– Megdöbbentő volt számomra, hogy nemcsak a gyerekek, de a 80 éves Marika néni, aki végigdolgozta az egész életét, sem látta még a Balatont. És amíg ők nyaraltak, mi megszerveztük a házfelújítást a család tudta nélkül. Úgy volt, hogy az egyik barátunk édesapja végzi majd a kőművesmunkákat, de őt baleset érte, így kicsit megijedtünk, hogy nem készül el időre a ház. Végül egy brigád elvállalta, rendesek voltak, mert csak az anyagköltséget kérték el. Az ablakokat pedig egy székesfehérvári cég ajánlotta föl. Az idős asszony sírva fakadt, amikor a balatoni nyaralás után meglátta a házát. De Marika nénit más meglepetés is érte. A közismert rapper, Curtis is hallott a családról (ő a gyerekek kedvence). Miskolci koncertje után telerakta a kocsiját ajándékokkal, és meglátogatta a családot, majd egy kerekesszéket is adományozott Marika néninek. Így most már könnyebben el tud jutni az orvosi rendelőbe vagy a gyógyszertárba.

 

– Nagyon jó emberek, Tibornak sírva borultam a nyakába, amikor megláttam a nyaralás után a házunkat. Ő csak annyit mondott, hogy lesz még otthon is egy meglepetés. Bekötötte a szemünket, amikor a kocsival hazaértünk, és amikor levette a kötést, csak sírtam örömömben – meséli az idős asszony.

Sparherd és mosógép

A jólelkű csapat Marika néni házának kicserélte az ablakait, az ereszcsatornáját, újrahúzták a villanyvezetékeket, a külső falakat pedig bevakolták és lefestették. A következő lépés a tetőcsere és a fürdőszoba felújítása lesz. Kérdezzük Marika nénitől, mire lenne még szükségük. Elárulja, nagyon régi a sparherdje, nem tud már benne sütni. Nincs mosógépük és centrifugájuk, a szennyest a fiához viszik át kimosni. De gond lesz a téli tüzelő megvásárlása is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában