nyári munka

2019.07.15. 16:00

Hadba álltak a diákmunkások

Sok középiskolás nemcsak nyáron dolgozik, hanem folyamatosan, tanév közben is.

Hegyi Erika

Szász Dorottya egy hónapig dolgozik ezen a nyáron

Fotó: Bujdos Tibor

Nem minden diák tölti pihenéssel a vakációt. A 16 évnél idősebbek közül sokan álltak munkába, aki pedig még nincs 16 éves, alig várja, hogy dolgozhasson. Hogy miért? Fiatalokat kérdeztünk, ők hol dolgoznak, dolgoznának, és miért, az általunk megkérdezett diákok sokféle érvet hoztak fel a munka mellett.

Számos lehetőség adódik arra, hogy a diákok belekóstoljanak a munka világába a hosszú vakáció alatt. Az egyik a Nyári diákmunka program, melyet az állam támogat. Ennek keretében a 16 évnél idősebb fiatalok önkormányzatoknál, önkormányzatok által fenntartott intézményekben, a mezőgazdaságban, valamint a turizmus-vendéglátásban helyezkedhetnek el. Másik lehetőség az iskolaszövetkezetek által kínált munkahelyek, de mindemellett a diákok piaci alapon is vállalhatnak munkát cégeknél, vállalkozásoknál. Sőt, olyan hirdetéseket is találni, hogy külföldre keresnek 18 évesnél idősebb diákokat, természetesen az itthonihoz képest jóval magasabb fizetésért. A diákoknak a nyári szabadságolások alatt jó hasznát veszik a munkaadók.

Mit írnak Borsodról?

Szász Dorottya a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban vállalt munkát, egy hónapig szorgoskodik majd az intézményben. Lapunknak elmesélte, még a nyári szünet előtt nézegették az édesanyjával, hogy milyen lehetőségek lennének.

– Az anyukám korábban itt dolgozott a könyvtárban, volt ismerőse, így kerültem ide. Július 1-jén kezdtem a munkát, és egészen a hónap végéig dolgozom. De nem egyedül vagyok itt diák, jelenleg hatan dolgozunk a könyvtárban. Az előző héten a második emeleten tevékenykedtünk. Az egyik feladatunk az volt, hogy visszategyük a könyveket a helyükre, a másik pedig, hogy átnézzük az újságokat. Ha találtunk benne Borsod-Abaúj-Zemplén megyére vonatkozó írást, akkor azt beszkenneltük – mesélte Dorottya.

Azzal folytatta, hogy ezen a héten a feldolgozási részlegen van feladatuk. A könyvekbe be kell írniuk a raktári számot, majd belenyomni a pecsétet. De ezzel még nem fejeződött be a munka, a könyv külsejére is rá kell tenniük a raktári jelzetet.

– Nem unalmas és nem is fárasztó – jelenti ki Dorottya. – Persze, lehet, hogy ha évekig ezt kellene csinálnom, akkor már nem tűnne olyan érdekesnek. Annyi a nehézsége csak, hogy reggel korán kell felkelnem. De megéri, mert itt nagyon jó a közösség, ebédszünetben jókat beszélgetünk a munkatársakkal. Érdekes belekóstolni ebbe a munkába, de könyvtáros azért nem szeretnék lenni – árulja el.

Egy butikban

Miskolc főutcáján találkozunk két fiatal lánnyal, akik a nyáron lesznek 16 évesek. Alig várják a szülinapjukat, hogy ők is munkavállalók lehessenek.

– Én legszívesebben gyors­étteremben dolgoznék vagy a barlangfürdőben – árulja el Iváncsó Mercédesz. – Az ismerőseimtől hallottam, hogy ezekre a helyekre is várnak diákmunkásokat. Keres­géltem az interneten, hogy milyen lehetőségek vannak: takarítás, újságkihordás, szórólapozás. Ezeket is szívesen vállalnám, de legszívesebben eladó lennék, mondjuk egy butikban. Minden munkát szívesen elvégzek, nekem csak az a fontos, hogy a munkahelyemen jó legyen a közösség, és engem is emberszámba vegyenek – fogalmaz Dorottya. Hozzáfűzi: az is motiválja, hogy a munkájáért fizetést kap. Így nem kell mindig pénzt kérnie az édesany­jától, hiszen a béréből meg tudja venni, amire vágyik, és még a családi költségvetést is kipótolhatja egy kicsit.

Dorottya úgy gondolja, hogy ez a gyerekeknek, amikor már munkába állhatnak, kötelességük is.

Csak a gyakorlat után

Speciális helyzetben vannak a szakgimnáziumok és szakközépiskolák tanulói.

Ők ugyanis nyáron a szakmai gyakorlatukat töltik. Ezért is kapnak némi pénzt, de közel sem annyit, mintha piaci alapon dolgoznának. Ezt az egyik megyénkbeli középiskola tanára mondta el lapunknak, de kérte, a nevét ne írjuk meg, mert nem nyilatkozhat.

Az ő tanítványai három hetet töltenek szakmai gyakorlaton, akár külföldön is, utána viszont a diákok bárhol vállalhatnak munkát, ha elmúltak 16 évesek. Mivel az iskolában hiányszakmákat is tanulnak, valószínűleg olyan helyet találnak maguknak, ahol jól megfizetik őket. Sőt, sok tanuló tanév közben is dolgozik, főleg a nagy áruházakban látni őket. Délelőtt iskolába járnak, délután és este pedig pénztárosok vagy árufeltöltők. Munkabérük segítséget jelentenek a családnak vagy pedig valamire gyűjtenek, azért dolgoznak, sorolta a pedagógus.

Négyszázezres balatoni nyári munka?

Körülnéztünk mi is az egyik iskolaszövetkezet oldalán, vajon milyen munkákat ajánlanak a diákoknak.

Egy nagy vállalatnál csomagolni lehet 1000 forintos óradíjért, a miskolci strandokon „menő” munkát ajánlanak 1121 forintos órabérért, ha valaki a moziban szeretne dolgozni, akkor 990 forintos órabér jár neki, call centeres munkával 1300 forintot lehet keresni óránként. Németországban is vállalhatnak diákok munkát. Ide húsfeldolgozásra keresnek fiatalokat, 18 éven felülieket, havi 1400 euróért. Aki pedig a Balatonra vágyik, 1300 forintos órabérért dolgozhat Siófokon, egy wellnesshotelben. Bár a legutóbbi hírek arról szólnak, hogy a magyar tengernél akár 400 ezer forintot is kereshetnek a diákok a vendéglátásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában