Hétköznapi hősök

2019.07.19. 09:00

Figyelmesség, jószolgálat

Hétköznapi hősök címre jelölték Kazincbarcika egyik legjelentősebb öntevékeny körét.

Az Újkazinci Baráti Kör

Fotó: Ádám János

Az Újkazinci Baráti Kör önszerveződő, rendkívüli szociális érzékenységgel rendelkező társaság. Tagjaik az idősebb korosztályt képviselik: 65–85 év közötti, többségében egyedül élő, mozgásában korlátozott emberek, de akadnak közöttük fogyatékkal élők és kerekesszékesek is.

Fontos érték számukra a figyelmesség, a karitatív, jószolgálati tevékenység. Rendezvényeiken keresztül szeretnék felhívni a figyelmet az esélyegyenlőségre, a társadalmi problémákra.

A baráti kör hat évvel ezelőtt kezdte meg a karitatív tevékenységét. Rendezvényeiken foglalkoznak a hajlék nélküliek sorsával, a mozgáskorlátozottak helyzetével, a hallás- és látássérültek megpróbáltatásaival, az értelmileg akadályozottak életével, illetve rendeztek egy fotókiállítást is Speciális emberek, speciális helyzetekben címmel. Több alkalommal tartottak rajzkiállítást az értelmileg akadályozott gyermekeknek, és foglalkoztak a drog fogságába esett emberek sorsával, életével, ahogyan a romakérdéssel, idősekkel, betegekkel, gyógyíthatatlan betegségben szenvedőkkel is. Bevallásuk szerint a maguk módján igyekeznek minden rétegnek a segítségére lenni. Évente több alkalommal kisebb-nagyobb adományokkal segítik a rászoruló célcsoportokat, leginkább élelmiszerrel és ruhaneművel, de nemegyszer nyújtottak anyagi javakat is.

Élményprogramokat szerveztek időseknek, gyermekeknek, nemcsak a lakóhelyünkön, hanem a környező településeken egyaránt. Tevékenységük túlnyúlik a városon, partnereik, támogatóik segítségével az adományok és a programok eljutottak például Olaszliszkára, Kurityánba, Múcsonyba, Ormosbányára, Tarcalra, Edelénybe, Izsófalvára, Rudolftelepre és Tardonára is. Ennek köszönhetően több városkörnyéki település nyugdíjasklubjával sikerült baráti kapcsolatot kialakítaniuk.

Az évek alatt különböző jótékonysági rendezvényeket, gálákat szerveztek rászorulóknak nehéz sorsú családok megsegítésére, beteg emberek élethelyzetének komfortosítása érdekében.

Híd a korosztályok között

Törekvéseikkel szeretnék elmélyíteni a generációk közötti kommunikáció igényét. Fontos számukra a korosztályok közötti kapcsolatteremtés, leginkább személyes találkozások alapján. Ennek érdekében a baráti kör gyakran igénybe veszi diákok és önkéntesek szolgálatát. Számos alkalommal invitáltak gyerekeket rendezvényeikre szereplőnek, közreműködőnek egészen óvodás kortól.

Programjaik által nagy tömegeket mozgatnak meg. Kulturális rendezvényeiket is számos érdeklődő követi. Az Újkazinci Baráti Kör tagjai tevékenyen hozzájárulnak ahhoz, hogy Kazincbarcika elfogadóbb, jobb hellyé váljon.

Hétköznapi hősöket keresünk

Az igazi hősök köztünk élnek. Olvasóinkkal közösen szeretnénk ezt bizonyítani is, ezért keressük azokat a megyénkbelieket, akik a saját területükön olyat alkottak, amely mások érdekeit tartja szem előtt. Olyanokat, akik arra tették fel életüket, hogy segítsék embertársaikat. Négy kategóriát hirdetünk: pedagógus, egészségügyi dolgozó, önkéntes és az egyéb kategória. Szerkesztőségünk 3-3 jelöltet állított, mindegyiküket bemutattuk. Ám várjuk az önök jelöltjeit is, akikről szintén írunk! Minden 18. évét betöltött megyénkben élő jelölhet, később szavazhat. Több arra érdemes személyt is jelölhetnek, július 22-ig e-mailben ([email protected]), levélben (3501 Miskolc, postafiók 178.) vagy Facebook-oldalunkon üzenetben. Kérjük, indokolják döntésüket, s tárgyként tüntessék fel: Hétköznapi hősök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában