Ízvilág

2019.07.28. 15:30

Cukkinis receptek

A cukkini igazi könnyű, nyári étel, nem utolsósorban pedig végtelen számban variálható.

Bájer Máté, Bukovenszki-Nagy Eszter

Cukkinifelfújt

Forrás: MME

Elkészíthetjük főzelékként, krémlevesként, rakottként, sütve, főzve, rántva, főételként és köretként egyaránt. A cukkinis brownie elsőre furának hangzik, de az alábbi, kalóriacsökkentett, mégis isteni sütin is azt a célt szolgálja, hogy könnyebb legyen a tészta. A cukkinifelfújt ugyancsak egy olyan variációja a népszerű tökfélének, ami magában is remek ebéd vagy könnyű vacsora lehet, de köretként is tálalhatjuk.

Cukkinis brownie

Hozzávalók

1 darab kisebb cukkini

240 dkg zabliszt (lehet sima lisztet is használni, csak akkor kevésbé lesz kalóriaszegény az eredmény)

150 dkg cukor

100 g vaj

80 g cukrozatlan kakaópor

1 kávéskanál vaníliaaroma

0,5 zacskó sütőpor,

1 tábla magas kakaótartalmú étcsokoládé

csipet só

Elkészítés

A cukkinit lereszeljük, majd alaposan kinyomkodjuk. A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük. Egy tálban a vaníliaaromával és a cukorral kikavarjuk a vajat, majd több részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket. Ezután a lereszelt cukkinit is beleforgatjuk, és jól összedolgozzuk a masszát. Mikróban vagy gőz fölött kíméletesen olvasszuk meg a csokit, majd ezt is keverjük a tálba. Az így kapott tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, majd becsúsztatjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe. Nagyjából fél órán keresztül sütjük. Szúrjunk a süteménybe fogpiszkálót! Ha a külseje már ropogós, de a belseje még krémesen lágy, akkor kész a brownie. Ízlés szerint mentalevéllel és diétás vaníliafagylalttal megbolondítva tálaljuk.


Cukkinifelfújt

Hozzávalók

2 db közepes cukkini (kb. 50 dkg)

1 fej vöröshagyma

20 dkg reszelt sajt

20 dkg liszt

4 db tojás

1,5 dl olaj

1 csomag sütőpor

Só, bors, majoránna ízlés szerint

Elkészítés

A cukkinit meghámozzuk, kimagozzuk és lereszeljük, besózzuk, hagyjuk kicsit állni, hogy kieressze a levét. Közben a hagymás megpucoljuk, és egészen apróra vágjuk, vagy lereszeljük. Kinyomkodjuk a cukkinit és egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a hagymát, a reszelt sajtot, a lisztet és a sütőport. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat beletesszük a tálba, a fehérjét pedig külön habbá verjük. Összekeverjük az alapanyagokat, közben hozzáadjuk az olajat, így könnyebb lesz összedolgozni, végül fűszerezzük. Tésztaszerű masszát kapunk, de hogy még könnyebb, levegősebb legyen, óvatosan forgassuk bele a tojáshabot, ügyelve, hogy ne törjük össze. Dúsíthatjuk újhagymával, sonkával, más zöldséggel is, a variációknak csak a képzelet szabhat határt. Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt vagy vajazzuk ki, és öntsük bele a masszát. Közepes hőfokon körülbelül fél óráig süssük, de nagyon fontos, hogy ne nyitogassuk rá a sütőajtót! Egy fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e, ha nem marad rajta tészta, akkor készen is van. Tálalhatjuk fokhagymás tejföllel, hús mellé, vagy salátával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában