változékony időjárás

2019.07.27. 14:00

A Mályi-tónál már pénteken kihasználták a strandidőt

Sok fürdőző kihasználta pénteken a napos időt, jól tették: változékonyabb idő jön.

Detzky Anna

Horváth Hajnalka

Fotó: Bujdos Tibor

A miskolciak egyik kedvenc szabadstrandján, Mályiban már pénteken megjelentek a kisgyermekes családok, a nyugdíjasok és a fiatal párok. Ott jártunk, és a strandolókat választásuk okáról, a hangulatról és személyes benyomásaikról kérdeztük.

Egy nagymama népes családjával látogatott el a tópartra és éppen legkisebb, nevelt lányával hűsölt a sekély vízben, amikor megszólítottuk.

 

– Halmajból érkeztünk, és eddig csak hírből ismertük a Mályi-tavat. Hallottunk róla, hogy csodaszép, és mivel a férjem hazajött szabadságra, elindultunk és itt kötöttünk ki. Szeretünk vízparton lenni, mert kikapcsolódunk legalább a napi munkából. Nagyon jól érezzük magunkat! – mesélte lelkendezve Horváthné Budai Rozália. – A nevelt kislányunkat hoztuk el, hogy egy kicsit szórakozzon, mert a tesója elutazott a Balatonra, és nem szerettük volna, ha kimarad a jóból. Ő még csak hétéves, szeptemberben megy majd iskolába. Sokat nevetünk, bemegyünk együtt a vízbe, aztán kijövünk, eszegetünk, így eltelik a nap. Tökéletes a víz is, egyáltalán nem hideg, és tele van hallal. Annyira szelídek, hogy nem félnek odajönni a lábunkhoz, ami már önmagában egy élmény! A két nagylányom is itt van, csak most elugrottak kávéért, mert a büfé sincs túl messze. Egy kiépített strandon nekünk már nagyon drága lenne a belépő, mert sokan vagyunk, meg a benzinköltséget is ki kell fizetni. Úgyhogy anyagilag ez sokkal jobban megéri. Nem valószínű, hogy az idei nyárba még egy ilyen pancsolás belefér, de nincs kizárva, szívesen megismételnénk.

Újra meleg napok

Továbbsétálva a parton, az egyik odvas fa tövében egy idős házaspár ücsörgött, akik elmondásuk szerint éppen most érkeztek.

– Miskolcon lakunk és a Mályi-tó van hozzánk a legközelebb, ezért választottuk. Minden évben kijárunk. Ebben a pillanatban jöttünk, de az időjárást ideálisnak találjuk. A strandolás után még a temetőt is meglátogatjuk, aztán szerintem hazaindulunk – foglalta össze Szabó Józsefné.

– Azért szeretem a Mályi-tavat, mert itt korlátlanul lehet úszni. Legalább negyvenszer végigúsztam már életemben az elejétől a végéig és keresztbe is. Nem régen még hűvös idők jártak. Nem is feltétlenül nappal, de éjszakára lehűlt a levegő. Úgy gondolom, hogy a víz hőmérsékletét az nagyon leviszi, és ezért eddig nem mertünk kijönni. Most egy pár napja van csak újra jobb idő, de ma már nagyon vágyódtunk ide. Ettől függetlenül is nagyszerűen telik a nyár, nyugdíjasok vagyunk, úgyhogy mi már sokat pihenünk – fejtette ki Szabó József.

Nem tömegstrand

Egy fiatal pár az étkező asztalok mellett éppen vízipipázott. Már több szabadstrandot kipróbáltak, de a Mályi-tó a kedvencük, elmondták, miért.

– Kazincbarcikáról érkeztünk. A barátok ajánlották, ők mondták, hogy nagyon jó hely a Mályi-tó. A ba­rátnőmmel először, de én már másodjára vagyok itt. Nekem azért tetszik, mert az elején nagyon-nagyon szépen mélyül, és nem olyan hideg a víz, mint más tavakon. Szerintem a környező vizekhez képest kiemelkedően gyönyörű. Próbáltunk a tó szélén sétálgatni, és eléggé iszapos. El lehet benne merülni, de ha már beljebb ér az ember, akkor elsőosztályú, úszáshoz különösen. Engem az sem zavar, hogy itt inkább megmaradt a természetes jellege, nem alakították át stranddá, mint más helyeken, ahol óriási a tömeg. Nem feltétlenül ettől lesz jó egy fürdőzőhely. Élni tudni kell, és mi a vízipipával már eleve megteremtettük a kellemes hangulatot – osztotta meg Szűcs Martin.

– Szerintem nagyon hangulatos ez a tó. Többek között az tetszik benne, hogy nincsenek sokan, és bár a büfésor sincs messze, mi mégis hoztunk magunkkal elemózsiát, a füves parton és asztaloknál piknikezni is lehet. Szerintem később is szívesen visszatérünk majd Martinnal – tette hozzá Molnár Zsófia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában